Nagy átalakításokon estek át a Katasztrófavédelmi Igazgatóságok, így Csongrád megyében is.  Április elsejéig meg kellett tenni az első lépéseket annak érdekében, hogy működni tudjon az igazgatóság.  Elég nagy a változás, hiszen új szervezeti egységek is létrejöttek.

Az egyik ilyen a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, amely egy 24 órás szolgálat, és a különböző katasztrófavédelmi beavatkozások segítése, szervezése a feladata. De ilyen új egység a Katasztrófavédelmi Mobil-labor, amely elsősorban a veszélyes anyagokkal kapcsolatos beavatkozásoknál nyújt segítséget, illetve az iparbiztonságban helyszíni ellenőrzéseket is végez.

Április 1-től egységes lesz az iparbiztonság is, hiszen több olyan esemény is történt a közelmúltban, amely indokolja  ennek a létrejöttét, például a vörösiszap-katasztrófa. A veszélyes anyagokkal tevékenykedő vállalatoknak kereteket kell szabni a szabályos működéshez. Ez az igazgatóságoknak is nagy kihívás, de a lakosság biztonsága érdekében meg kellett tenni ezeket a lépéseket. Lennie kell mindenhol egy megfelelő hatósági tevékenységnek – mondta Tátrai János tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Polgári Védelmi főfelügyelője.

A tűzoltóságokon is hatalmas átalakulás ment végbe. Most már nem csak szimplán tűzoltóságokról beszélünk, hanem katasztrófavédelmi kirendeltségekről, amelyek alá tartoznak a tűzoltó parancsnokságok. Emellett a polgári védelem pedig integrálódott a tűzoltó parancsnokságokhoz. Ebből az következik, hogy ha mondjuk történik egy tűzeset, akkor a tűzoltók nem csak a tüzet oltják, hanem elvégzik a polgári védelmi feladatokat is a polgári védelmi szakemberekkel együtt. Minden egy folyamatban fog történni, a tűzoltástól kezdődően a lakosság szükségszerű elhelyezéséig.  Erről szólnak az állománygyűlések.

Új parancsnokok is kinevezésre kerültek valamennyi Csongrád megyei tűzoltóságnál. Mindegyiküknél adott a tapasztalat, a hosszú évek tűzoltó munkája. Mégis fiatalok, és teli vannak bizonyítási vággyal és tenni akarással, ami nagyon erősen viszi majd előre az egész szervezetet.

Szegeden Hallai Zsolt lett a parancsnok, aki a megyei igazgatóságon dolgozott és vonulós tűzoltó is volt.

Csongrádon Szabó Bogár Imre őrnagy kapott parancsnoki kinevezést, aki szintén vonulós tűzoltóként is dolgozott, majd különböző vezető beosztásokban tevékenykedett.

Hódmezővásárhelyen Csuka Attila százados lett a parancsnok, aki hatósági területen bizonyított és évek óta a tűzoltóság állományában van.

Szentesen Kálmán Rajmund őrnagy vette át a parancsnoki széket, aki szakmai berkekben legendának számít az egész megyében.

Makón Balogh Róbert őrnagy lett a parancsnok, aki az utóbbi néhány évben helyettesként, majd magbízott parancsnokként is tevékenykedett.

Forrás: promenad.hu