Székkutas Község Önkormányzat Településfejlesztési és Mezőgazdasági Bizottsága szervezésében tartottak fórumot a gazdáknak a településen szerdán délután. Az aktuális és a várható változásokról, újdonságokról Kispál Ferenc a Magosz választmányi elnöke beszélt a jelenlévőknek.

Az előző fórumot kisebb helyiségben tartották, de most a Művelődési Ház nagytermét jelölték ki, hiszen számítottak a nagy érdeklődésre, mondta el Rostás János települési képviselő, aki köszöntötte az érdeklődőket és az előadókat, majd rögtön aktuális jó hírrel is szolgált, mint beszámolt folytatódhatnak a környéken a földes utak kezelési, helyreállítási munkálatai, és erre a jövőben további források válnak elérhetővé. A jó idő dacára a nagyterem megtelt gazdákkal ezen a délutánon.

Kispál Ferenc elsőként a Magoszos Ángyán József távozásáról beszélt, akit mindenképpen szerettek volna a minisztériumban tartani, hiszen sok mindenben a gazdák segítségére volt, így ő készítette el a GMO-s törvényeket is.

Az újdonságokról szólva kiemelte, aratás körül vezetik be a fordított áfát, ami a gabonákat és olajos magvakat érinti. Azt még nem lehet tudni milyen formában jelentkezik a vállalkozásoknál, de az őstermelők 12 százalék kompenzációt kapnak.

Növekvő szakemberhiány jelentkezik az ágazatban, ezért ennek leküzdésére lépéseket tesznek, és a megfelelő számú, minőségű szakember képzésben látják a megoldást. Hasnolóan nagy reményeket várnak a nemrégen megjelent Darányi tervtől, mely a családi gazdaságonak jelenthet kitörési pontokat.

Kispál Ferenc továbbá szólt a készülő agrárkamarai törvényről, és szabályozásokról, az idei évre érvényes területalapú támogatásokról, valamint a közös uniós agrárpolitikáról mely a következő évektől határozza meg a tagországok gazdálkodását. Itt kiemelte, úgy tűnik minden uniós mezőgazdasági szakember amellett van, hogy a támogatások mértéke ne csökkenjen, és ez örvendetes.

Forrás: promenad.hu