A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli, hogy az Országgyűlés által megszavazott határozat értelmében ezentúl minden június 29-e a kuláküldözés áldozatainak emléknapja lesz.

Ezzel a jelképes gesztussal kívántak a kormánypártok enyhíteni a méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottaik érzetét, csekély jóvátételt nyújtva a rengeteg szörnyűségért melyen keresztülmentek - írta a kisebbik kormánypárt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Az emléknap kapcsán kiemelték: fontos célnak tartják, hogy a soron következő nemzedékek is megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, valamint a magyar középparaszti réteg szenvedéseinek történetét.     "A múlttal való szembenézés jegyében mi kereszténydemokraták tisztelettel és együttérzéssel emlékezünk azon embertársainkról, akik a vidéket szolgálták, de egy kegyetlen rendszer megfosztotta őket mindattól, ami számukra egy élet munkáját jelentette" - zárul a kommüniké.


Az Országgyűlés hétfőn Varga László KDNP-s politikus emléknapról szóló indítványát 345 igen szavazattal, 7 nem ellenében és egy tartózkodás mellett hagyta jóvá. A kormánypártok mellett az, MSZP, a Jobbik és az LMP politikusai is igennel voksoltak, a tartózkodó és az ellenszavazatokat a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők adták le.
A határozatban az Országgyűlés elítéli a kommunista diktatúra idején a magyar középparasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. Emellett javasolja, hogy a kuláküldözés történetéről és körülményeiről rendszeresen, méltó módon emlékezzenek meg, hogy a fiatal nemzedékek megismerhessék a középparaszti réteg szenvedését.
A megemlékezés napja minden év június 29-e, Péter-Pál napja, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdetének napja, "a parasztság ünnepe" volt.

 

Forrás: MTI