Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre augusztus 17-én Székkutason a Regionális Szántóverseny. Aki meg szeretné magát mérettetni, még jelentkezhet. A verseny mellett számos színes programmal várják a kilátogatókat, a részletekről Ozgyin Balázs és Mihály Károly szervezők beszéltek a hétfői Napraforgó magazinban.

A tavalyi évben igen nagy sikere volt a szántóversenynek, több mint ezren látogattak ki Székkutasra. Idén hasonló érdeklődésre számítanak  – tudtuk meg Mihály Károly szervezőtől.

- Szeretnénk ebből hagyományt teremteni, minden évben megrendezni. Idén eddig közel 30-an neveztek be a versenyre, hat kategóriában mérettethetik meg magukat. Ami nagy öröm, hogy sokan vannak közöttük fiatalok, a huszonéves korosztály is érdeklődik – fejtette ki Mihály Károly.

Igazi különlegességnek számít ebben a versenyben a női résztvevő, idén egy hölgy is regisztrált.

- Dékány Zsanettnek hívják a hölgyet, ő már korábban versenyzett Dócon és Balástyán, ugyan még tanuló, de nagyon jó érzéke van a traktorozáshoz, a szántáshoz. A párja is szánt a veterán kategóriában, sőt, az idén ő képviselte hazánkat a kanadai világversenyen. Úgyhogy kiváló mentora van Zsanettnek, aki a két fejes ágyeke kategóriában indul a versenyen – mondta el a szervező.

A szántóverseny mellett számos érdekes program várja még a Székkutasra látogatókat, ilyen például a nagy sikerű ekevas hajító verseny.

- Tavaly több mint 15 méterre sikerült elhajítania az első helyezettnek a közel két és fél kilós ekevasat – emlékezett Ozgyin Balázs, a rendezvény másik szervezője, majd azt is hozzátette, erre a versenyre bátran nevezhetnek gyerekek és hölgyek is.

Ezenkívül egész nap veterán gépeket tekinthetnek meg a kilátogatók, de lesz kézműves sátor és lehet majd lovaskocsikázni is. A nap végén tombolát is húznak, az első helyezett Görögországba utazhat a párjával.

A rendezvényt Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára nyitja meg. Ezt követően egy gazdafórumra is sor kerül, ahol megoszthatják szakmai tapasztalataikat egymással a gazdák. Majd megkezdődik a szántóversenyre, melyre még lehet nevezni – derült ki a műsorból.

Aki szeretné magát megmérettetni, az hívja a 06-30-9531 934-es telefonszámot!

Verseny kategóriák:

I. kat. 2-3 fejes ágyekék

II. kat. 4-5 fejes ágyekék

III. kat. 2-3 fejes váltva forgató ekék

IV. kat. 4-5 fejes váltva forgató ekék

V. kat. lófogatú szántás

VI. kat. veterán traktoros szántás

Forrás:promenad.hu