A kerékpározás nemcsak hasznos testmozgást jelent, hanem biztonságos közlekedést is, amennyiben egy jól kiépített kerékpárúton történik. Az Orosháza és Kakasszék közötti kerékpárútról, a kerékpáros-barát pihenőhelyről és a biztonságos közlekedésről kérdeztük Szél Istvánt, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás elnökét.

Az Orosháza és Kakasszék közötti kerékpárút teljes hossza 3525 méter, amelyből 1675 Békés megyét, 1850 pedig Csongrád megyét érinti. A kerékpárút építési munkálatai már 2013 novemberére befejeződtek, azt követően műszaki javításokat végeztek azon. A pályázatból megmaradt pénzből kerékpáros-barát pihenőhely épült a megye határszakaszán, játszótérrel és egy öt méter magas kilátóval. A világítást korszerű, napelemes technológia biztosítja. A pihenőhely kialakítására azért volt szükség, mert a jövőben Hódmezővásárhely és Békéscsaba között is kerékpárutat fognak építeni. A pihenőhelyet a Kardosút felé vezető turista útvonal is érinteni fogja. Jelenleg Kakasszék és Vásárhely között készül a kerékpárosok biztonságos közlekedését biztosító útszakasz – tudtuk meg Szél Istvántól.

Az igényelt támogatás, amely 100 %-os támogatási intenzitással rendelkezik, több mint 315 millió volt. A beruházás fontos a biztonságos közlekedés szempontjából, mivel a 47-es főút forgalmas, ahol az elmúlt tíz évben sok halálos baleset történt.

Székkutasról sokan járnak vásárolni, ügyeket intézni Orosházára, ahová a kerékpárúton is el lehet jutni. Kakasszékre sok orosházi és székkutasi lakos jár át dolgozni. Az utat biztonságban tehetik meg a településeket összekötő kerékpárúton.

- Forrás: www.promenad.hu -