Székkutas jelenéről, jövőjéről és terveiről beszélt a Rádió 7 március 1-jei Napraforgó közszolgálati magazinjában a település polgármestere, Szél István, aki számos idén induló beruházásról is beszámolt.

Tevékeny évet zárt az önkormányzat 2011-ben, amikor több jelentős, a település életét nagyban befolyásoló változás történt kezdve a csatornázási projekttel, az iskola fenntartóváltásán át a közmunka programokig.

A 2012-es évre legalább ennyi újdonság jut, mondta el a polgármester. Két beruházás van folyamatban, melyből az egyik a csapadékvíz elvezető rendszer korszerűsítésére kiírt pályázat még parkolópályán van, de a település jó pozícióból indul, ha azt ismét meghirdetik.
A másik beruházás több mint 50 milliós fejlesztést hozhat a településre, és keretein belül kívül belül megújul a gondozási központként ismert öregek otthona. Néhány hét múlva turisztikai célú pályázatok nyílnak meg, mely segítségével nem kisebb dologra pályázhat a település, mint a régi, központi szerepet játszó művelődési ház felújítása.

Kistérségi és leader pályázatokban is érdekelt Székkutas, előbbiben az EVP-hez kapcsolódó egészségmegőrző programok valósulhatnak meg, utóbbinál pedig a civil szervezek készíthetnek nyári programokat. Önerős beruházásra is készülnek, ez padig a régóta halogatott községi játszótér létrehozása.

A tervek szerint a régi Kossuth utcai játszótér újulhat meg teljes egészében, új eszközökkel, játékokkal, egy kisebb mosdóval, szalonnasütő hellyel egy igazi közösség térré változtatnák a falu egy legcsendesebb, fás közterét.

Szél István beszámolt a jelenleg is futó közmunka programokról melyek több fázisban, különféle területeken folynak. Az egyik kitörési pont lehet a mezőgazdaság köré épülő közmunka program, melyben 15 fő dolgozhat, a község 2,5 hektáros beművelt földjén burgonyát, hagymát, gyógynövényt termesztve. A megtermelt javakat a közétkeztetés használná fel, de tervezik egy szociális bolt nyitását,a hol a felesleget, a település lakosság által megtermelt egyéb javakkal együtt áruba bocsátanák. A szociális boltról és a hozzá kapcsolódó önkormányzati kft-ről a jövő héten tárgyal a képviselőtestület.

Célegyenesbe érkezik idén a másik régi adósság, a Piroska-kultusz kiaknázása. A nyár folyamán delegáció utazik a regény írójának szülővárosába és testvértelepülési szerződés kerül aláírásra. A tervek szerint a művelődési ház felújításának projektje is a Piroska hagyományokra épül, és egy idegenforgalmi céloknak is megfelelő közösségi házzá, kiállítótérré változna.

A műsor hangképes összefoglalóját meghallgathatják a Székkutasi Magazinban március 2-án, pénteken 13.15-től a Rádió 7-en.

Forrás: promenad.hu