Tembel Tibor, a tagintézmény vezetője ismertette annak a felmérésnek az eredményét, amely vizsgálta, mit gondolnak az iskoláról az oda járó diákok és szüleik, akik névtelenül írhatták le véleményüket az iskola jelenéről, erőforrásairól és elképzelt jövőjéről. Elhangzott: a szülők értékelik, hogy számos szakkörbe járhatnak a gyerekek, második idegen nyelvet is választhatnak, viszont szeretnének a diákok és szüleik digitális táblát, és szerintük lehetne jobb a diákok magatartása.

A székkutasi tagintézmény ettől a tanévtől a kistérség Klauzál Gábor Általános Iskolájához tartozik, melynek igazgatója, Patócs Anikó hozzátette: Székkutason esztétikus környezetben tanulhatnak a gyerekek a felújított iskolában, s bár a szülők elégedettek a tanárok felkészültségével, szeretnének továbbképzéseket szervezni, és megteremtik a korrepetálás lehetőségét, míg a kimagasló tanulók tehetséggondozása is megoldandó feladat. A szülők és a diákok elégedettek az informatika terem felszereltségével, de szeretnék, hogy ezeket az eszközöket a közismereti tárgyak feldolgozása során is alkalmazzák.

Patócs Anikó fontosnak nevezte, hogy a diákönkormányzaton keresztül jobban megismerjék a diákok véleményét, és szülők felé történő tanácsadással segítsenek a fegyelmet erősíteni, és szabályok, elvárások lefektetése fontos lehet a diákok életében a továbbtanulás és a későbbi munkavállalás során. A tornacsarnok eszközeinek beszerzéséhez az iskola igyekszik pályázati forrásokat találni - tette hozzá az igazgatónő.

Szél István polgármester kijelentette: fontos, hogy a megkérdezettek közel 90 százaléka válaszolt, és pozitívan értékelték, hogy itt a településen járhatnak iskolába a diákok. A fegyelem iránt van igény az iskolában - állapította meg a polgármester, hozzátéve: a sportolás lehetőségeit bővíteni kívánják, ha megfelelő pályázat adódik. Addig nem kíván az iskolaépületre költeni Székkutas, amíg ki nem derül, hogy a településnél marad az intézmény, vagy állami tulajdonba kerül. Péntek délelőtt a félévzáró tantestületi értekezleten, valamint a februárban összehívásra kerülő szülői értekezleten további következtetéseket igyekeznek levonni a vélemények alapján.

Szél István kijelentette: a felmérés is igazolta, hogy az iskola átadása a kistérségnek jól sikerült, és ezt a szülők nagy többsége elfogadta. Volt szülő, aki a 47-es úton való átkeléshez a polgárőrség közreműködését kérte, míg a polgármester leszögezte: alapvető érdek a székkutasi iskola minőségének javítása, mivel a községben tavaly mindössze kilenc gyermek született, és ha nem mind a kilenc család választja a település iskoláját, akkor bajban lesz az intézmény.

Patócs Anikó igazgató hozzátette: a döntés nemcsak gazdasági, hanem szakmai eredményeket is hozott, mivel az intézmény szakemberei tanulhatnak egymástól. Az úszásoktatással általában elégedettek a gyerekek, jó volt a szervezés, és fejlődtek is a gyerekek, bár vannak szülők, akik a hűvös időben aggódnak a gyermekeikért. Az igazgató elmondta: tapasztalatuk, hogy ez fejleszti a gyerekek immunrendszerét, és kevesebb a meghűléses megbetegedés. Az ősszel 18 óvodás éri el a tankötelezett kort Kutason, közülük várhatóan tizenöten lesznek elsősök szeptemberben.

Tembel Tibor intézményvezető hozzátette: sok szülővel épp e kérdőív kapcsán sikerült először felvenni a kapcsolatot, és leszűrték: még több információval kell ellátni a szülőket. A diákok több mint fele úgy jelezte: a pedagógusok miatt szeret ide járni. Rostás Péter alpolgármester a hitoktatás lehetőségről feltett kérdésére Patócs Anikó igazgató elmondta: most nincs a tanrendben, de a közoktatási törvény szerint ezt meg kell szervezni. A polgármester kijelentette: a felmérés alapján készült szakmai anyag fel fog kerülni a település honlapjára.

Így működött a székkutasi hivatal

- Most kilencen dolgoznak az önkormányzatnál - mondta el a polgármesteri hivatal működéséről tartott beszámolójában Hunyák Zsuzsanna jegyző, aki hozzátette: munkakörök összevonásával igyekeztek takarékoskodni. Megfelelő számítógépeik vannak, tíz százalékkal nőtt az ügyiratok száma tavaly, továbbá feladatuk a képviselőtestület döntéseinek előkészítése és végrehajtása, valamint a település üzemeltetése, és közreműködnek az új önkormányzati honlap működtetésében. Tavaly hárommillió forinttal növelték a bevételeket a kintlévőségek behajtásával. Öt olyan család volt Székkutason, ahol az 50 igazolatlan hiányzás után a gyerekeket védelembe kellett venni, és a családi pótlék közvetlen kifizetését megszüntetni.

A hivatal koordinálja a településen a közmunkát - tette hozzá a jegyző, rámutatva: a Kutasi Hírek újság oldalain keresztül is igyekeznek a lakosságot informálni.

Szél István polgármester felvetette: a járások indulásával nagy munka lesz Székkutas számára, hogy megfelelő pozíciót szerezzen, és megköszönte a hivatal munkatársainak tavalyi munkáját. A testület a jövő héten tárgyalj a település költségvetését - mondta el Szél István, rámutatva: míg tavaly 34 milliós hiánnyal számoltak, az idén itt 14 milliós összeget kalkulálnak. A beszámolót a testület egyhangúlag fogadta el.

Tavaly több mint kétmilliót fizetett a település az állati hullák elszállításáért, amely az idén 400 ezerrel kevesebbe kerül - jelentette ki a polgármester, hozzátéve: a költségeket a folyamatos mázsálással, és annak megakadályozásával volt elérhető, hogy más településről hozzanak ide elpusztult állatot.

Törvényi változások, amelyek a hivatalt is megváltoztatják

Hunyák Zsuzsanna az önkormányzat életét befolyásoló törvényi változások között az új Önkormányzati Törvényről elmondta: kevesebb feladat marad helyben, a következő években változnak a képviselők lehetőségei, és a polgármester összeférhetetlensége és díjazása is más lesz. A későbbiekben, ha egy önkormányzat nem hoz meg a kormányhivatal felszólítására sem egy helyi jogszabályt, ezt a kormányhivatal megteheti helyette.

Szél István hozzátette: a település a jelenlegi kistérség területén megalakuló járás része lesz, amelyben várhatóan Mártélynak nem lesz önálló képviselő testülte, együtt kell, hogy  működjön egy másik településsel.

Meghatározták a telekadót, két közmeghallgatás is lesz, a sportkörre bízzák a sporttelepet

A telekadó rendeletet módosította a testület, amely szerint a rom, vízjárás és udvar ingatlanokra, és 10 forintot kell fizetni négyzetméterenként agyaggödör, major és szérűskert néven nyilvántartott területek után évente. A polgármester javasolta, hogy a helyi bérlakások karban tartására különítsenek el félmillió forintot, és megvizsgálják, hogy közmunkásokból létrehozva karbantartó csoportot a külső állagmegóvás olcsóbbá tételére, amelyet a testület elfogadott.

Ebben az évben két közmeghallgatást is tart a székkutasi önkormányzat, az elsőre március 9-én, pénteken kerül sorra délután 5-kor, amely témája a településrendezési terv és a pályázati lehetőségek, az iskola helyzete és a fejlődés útjai, valamint a csatornázás. Ezen felül minden aktuális probléma szóba hozható lesz. A testület az indítványt egyhangúlag támogatta.

Lejárt a mázsaház bérlete, a kiírt pályázatra nem érkezett jelentkező, így a mázsaházat az önkormányzat látja el, az eddigi működtető, Líbor Ferenc viszi tovább a feladatot megbízási szerződést kötve az önkormányzattal, és az állatok után fizetendő mérlegelési díjakat csökkenteni fogják.

A sporttelep közös használata megszűnt a kistérséggel, és célszerű a sportegyesületnek használatba adni az eredményesebb pályázati lehetőségek miatt - mondta Hunyák Zsuzsanna jegyző, hozzátéve: a költségeket továbbra is az önkormányzat fedezné, és pályázat esetén az önrészt is a település fizetné. Szél István hozzátette: a jelen pályázati rendszerben, ha nem az önkormányzat, hanem az egyesület a tulajdonos, jelentős összegeket takaríthatnak meg. A testület egyhangúlag fogadta el az előterjesztést, ugyanígy egyetértettek a kulturális naptárban foglalt eseménysorral.

Arnay

Forrás: promenad.hu