Az amatőr filmestől megtudtuk, úgy próbálta összeállítani a filmet, hogy a korabeli Vásárhely-Kutast is bemutassa, azért, hogy lássák az emberek, mit hozott létre Gregus Máté a nagy semmiből a hatalmas akaraterejével. A falu alapítója nagy összegeket vett fel bankokból, hogy ő maga is gazdálkodhasson, de azért is, hogy a tanyavilágból valami legyen. Az apa még szerencsésnek mondható, hiszen a 20-as, 30-as években a parasztokat valamennyire támogatták, viszont a Rákosi-rendszer mindenkinek – így az ifjabb Gregus Máténak is – fejfájást okozott, akinek 25 holdnál több földje volt, de sokszor még olyanokat is, akiknek nem volt ekkora saját birtokuk.

Baté Szilveszter a Homoki Apostollal jubilál, hiszen ez a tizedik filmje, de talán egyben az utolsó is. Egyrészt mivel segélyekből él, nem tudja tovább finanszírozni ezt a szenvedélyét, másrészt a számítástechnikai háttér tönkrement, a szükséges 800-900 ezer forint számára megfizethetetlen.
Az alkotó elmondta, nagyon sokat áldozott filmjeire. A Gregus-film születése sem volt egyszerű, ezzel a munkájával kapcsolatban kiemelte, hogy segélyből készült, de így is próbálta a lehető legtöbbet kihozni a témából.

Baté Szilveszter úgy számolta, tíz év alatt közel háromezren látták filmjeit, de szeretné még szélesebb közönséghez eljuttatni ezeket, például a helyi tévén keresztül.

Gregus Máté életét tanulmányozva sok helyen megfordult. Temetőkben is sok adatot gyűjtött, és a vásárhelyi levéltárban is sokat kutatott. Szeremlei Sámuel és Szenti Tibor helytörténeti munkái nagy segítségére voltak, Szenti Tibor személyesen is részt vett a filmjében. A nyilatkozók személyét a filmes nem volt hajlandó elárulni, mondván, legyen meglepetés.

Arra viszont kitért, hogy két olyan székkutasi téma van függőben, amit még senki nem dolgozott fel. Az egyik 1956 helyi történései, a másik a Piroska-ügy háttere, amellyel Tóth Imre lelkésszel 20 éve foglalkoznak. „Sokan azt hiszik, mindent tudnak erről a történetről, de ha egyszer elkészül a film, meg fognak lepődni” – fogalmazott Baté Szilveszter, aki a nagy felbontással felvett anyagot nem szeretné DVD-re kiírni, a blu-ray technikában gondolkodik. – Sokkal színgazdagabb az anyag, és hangban is sokkal színvonalasabb – mondta.

Beszélgetésünk végén az alkotó megemlítette, hogy a vásárhelyi Emlékponttól nagyon sok segítséget kapott, a film bemutatását is ők karolták fel. Az intézménnyel való kapcsolat nem új keletű, a székkutasi filmes az Emlékpont Galériában január végéig látható Gregus-kiállításhoz is sok képpel járult hozzá.

Forrás: promenad.hu