„Földet a gazdáknak” programot indít a kormány, amelyben 200 ezer hektárnyi földterület kerülhet gazdálkodókhoz haszonbérbe – számolt be a kormány szerdai döntéséről a vásárhelyi közgyűlésen Lázár János, országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki hozzátette, hogy a hódmezővásárhely kistérségben 4500-5000 hektárnyi földterület lesz meghirdetve.

Szerdán döntött Magyarország kormánya, hogy "Földet a gazdáknak" programot hirdet, amelynek alapján 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe – mondta Lázár János, országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le. A pályázat célja a családi gazdaságok, a kis- és közepes méretű birtokok megerősítése. Ennek érdekében meg kívánják változtatni a kis- és nagybirtokok jelenlegi 50-50 százalékos arányát oly módon, hogy a nagybirtokok arányát 20 százalékra mérséklik, míg a kis- és közepes gazdaságok arányát 80 százalékra növelik – magyarázta az államtitkár.
A 200 ezer hektárnak a felét a Nemzeti Parkok igazgatósága, míg a másik részét a Nemzeti Földalap adja bérbe, illetve hirdeti meg. A pályázatok május elsejével jelennek meg – számolt be Lázár János, aki hozzátette: azok pályázhatnak majd, akik vállalnak állattartást, valamint a tulajdonukban álló és a bérelt földterületük nem éri el az 1200 hektárt.
„Az a célunk, hogy életképes, üzemképes gazdaságok jöjjenek létre Magyarországon –jelentette ki Lázár János.
Hódmezővásárhely kistérségben 4500-5000 hektárnyi terület kerül meghirdetésre, amely két település, Vásárhely és Székkutas közigazgatási területén fekszik. Az államtitkárnak nincs kétsége afelől, hogy a vásárhelyiek nem jelentkeznek majd. Véleménye szerint a vásárhelyi földből ne az ország más pontján élők, hanem vásárhelyiek gazdagodjanak.

Forrás: promenad.hu