A Tanyaprogramot a Vidékfejlesztési Minisztérium indította el, hogy az alföldi tanyavilágot megőrizze, a tanyák korszerűsítésén, gazdasági tevékenységeinek megerősítésén keresztül. E program keretében a Csongrád Megyei Agrárkamara Nonprofit Közhasznú Kft. Tanyai termékek börzéje című, a megyeházán megtartott rendezvényének célja, hogy elősegítse a tanyai termelők piacra jutását.

Fórum megszervezésével a tanyagazdák, akik a kiskereskedelmi forgalomnál nagyobb mennyiségű terméket képesek előállítani vevőre találhatnak azokban az élelmiszer- kiskereskedőkben, vendéglátókban, akik szeretnék kínálatukban megjeleníteni a jó minőségű tanyai termékeket, hiszen a lakosság élelmiszerválasztási motivációi között egyre nyilvánvalóbban jelen van a hazai vagy térségi kötődésű úgynevezett etnocentrikus fogyasztói magatartás.

Hazai, jó minőségű, hagyományos

A fórumot a Gazdakörökkel és a KISOSZ-szal együttműködve szervezték meg. A rendezvényen a vevői kör megismerheti közvetlenül a tanyagazdák kínálatát, lehetőséget biztosítanak üzleti tárgyalásokra is. A Csongrád Megyei Agrárkamara Nonprofit Közhasznú Kft. több kezdeményezésével a mezőgazdasági termelők, élelmiszergyártók tendenciáit igyekszik koordinálni, közös nevezőre hozni.

A börze arról szól, hangsúlyozta Szabó Zoltán, a nonprofit kft. ügyvezetője, hogy elősegítse a tanyai termelők piacra jutását különböző eszközök segítségével. A Mars téren, ezekben a napokban is zajlik (minden héten kétszer) a Tanyai termékek napja. Ez elsősorban azoknak a tanyai termelőknek szól, akik kis piacokra járnak, a mostani börze viszont nagyobb léptékű, inkább a „nagybanisokat” célozta meg.

A 20-nál is több őstermelő között akadt zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket és fűszernövényeket termesztő gazda, borász, savanyúságok előállításával foglalkozó vállalkozó, valamint húskészítményeket és szárazárut, tejtermékeket előállító és feldolgozó termelő is. Az üzleti partnerek számára a szervezők tárgyalási pontokat alakítottak ki, ahol lehetőség van arra, hogy megismerjék a termelőket, megkóstolják az általuk előállított árut, árajánlatot kérjenek.

Lehet versenyezni a multikkal

A szervezők két helyszínt választottak: a kiállítók egy része a megyeháza Csanád termében, másik fele pedig az Agrárkamara termeiben mutatta be portékáját, mégpedig azért, hogy legyen kellő hely a tárgyalások, találkozások lebonyolítására, az esetleges üzletek megköttetésére.

Németh Zsolt székkutasi gazda saját készítésű sajtjaival mutatkozott be a börzén. A gazdaságban megtermelődött „felesleges” tejből, amit nem tudnak eladni, többfajta ízesítésű sajtot készítenek immár 5 éve. Az 5, jól tejelő magyar tarka képezi a kis gazdaság alapját. Németh úr szerint a tejipar évek óta olyan nyomott áron vásárolja fel a tejet, hogy 80-90 forintért nem szabad odaadni, ezért inkább feldolgozzák, úgy jobban megéri. Az őstermelő második alkalommal vesz részt hasonló rendezvényen, amelytől elsősorban azt reméli, hogy sikerül új vevőkört találnia, akik alkalmanként vagy akár rendszeresen ezekből a sajtokból esetleg vásárolnak.

A Németh által előállított, mindig friss sajt nem fölözött tejből készül, tartósítószert nem tartalmaz, és szárított fűszerekkel meg dióval ízesített változatban kínálják. Az őstermelő versenyképesnek tartja árait, a közvetlen fogyasztónak olyan árajánlatot tud felkínálni, amely vetekszik a nagyok által kínáltakkal. Az áru ellenőrzött állományból származik, hatósági engedélyekkel ellátott, mindenféle szempontból megfelel a piacra jutás legszigorúbb követelményeinek.

Segíteni a tanyai termelők piacra jutását

Nyugaton is sok kistermelő abban az irányban látja a menekülést, hogy feldolgozza termékét. Az esélyek nem fognak javulni, véli Németh úr, mert 2015-től megszűnnek tejkvóták, és Magyarország még nagyobb tejbehozatalra szorul. El fogják árasztani az országot a legkülönbözőbb helyekről származó tejjel, a magyar termelők pedig nem tudnak majd versenyképesek maradni.

Bényi Zoltán kisteleki őstermelő rendkívül ízletes húskészítményeivel hívta fel magára a látogatók figyelmét. Füstöltáru-kínálatában a disznóságok teljes arzenálja megtalálható, ami a legszigorúbb ínyencek ízlését is kielégíti. Bükkfával füstölt mangalica húsaival, kolbászaival, az omlós tepertővel és a vajpuha szalonnával a gazda egyetlen megmérettetésen sem vallana szégyent.

Bényi nem volt még hasonló börzén, de üdvözli az ötletet, jónak tartja a kezdeményezést. A Mars téren árul, de ez a fórum most mégiscsak más. Ő is szeretne nyitni, új lehetőségeket találni termékei számára. A tervek között szerepel: bővíteni a vendéglátóhelyek számát, ahova árut szállíthat, a későbbiek során pedig összefogva a gazdákkal egy kistermelői boltot nyitni, ahol saját termékei árulhatná Kisteleken.



Forrás: Szegedma