Minden korábbinál több résztvevővel, nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség és a Németh László Városi Könyvtár nyugdíjas szavalóversenyét a Magyar Költészet Napján.

A vásárhelyi könyvtár olvasótermében Soós Csilla könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Oskovics György, a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség elnöke elmondta, hagyomány, hogy évfordulókhoz kapcsolódnak, idén a 190 éve január 1-jén született Petőfi Sándorra emlékeznek. Az Alföld költője a nyugdíjasok körében népszerű, szívesen mondják a verseit. Ezt a résztvevők magas száma is mutatja, hiszen huszonhárman neveztek be a versenyre.

Oskovics György szólt arról is, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén továbbjutás helyett helyezésekről dönt a zsűri. Az önkormányzatnak köszönhetően a legjobbak könyvjutalomban részesülnek. A zsűri elnöke dr. Tóth Ilona nyugdíjas középiskolai tanárnő, a zsűri tagjai: Hegyiné Csernus Judit és Nagy Katalin könyvtárosok.

Rostás Sándorné a Jókai Mórhoz című Petőfi verssel indult a versenyen. Mint mondta, bár vidám természete van, mégis valamiért a szomorú verseket kedveli. Kedvenc költője Tóth Árpád. A költészetben örömét leli, megnyugtatja és elgondolkodtatja.

Székkutas idén is szép számú nevezővel képviseltette magát. Egyikük, Szabó Józsefné gyermekkora óta nagyon szereti a verseket, unokája versmondását is mindig gyönyörködve hallgatta. Petőfi Sándor, Arany János és József Attila a kedvenc költői, de mások költeményeit is szívesen szavalja. Már országhatárunkon túl is járt versmondóként, óriási élménye volt, amikor Újvidéken szavalta Radnóti Nem tudhatom című versét, és a kultúra lovagjai sorra odamentek hozzá gratulálni. Ezúttal Petőfi Szülőföldem című versével lépett a közönség elé.

Amíg a zsűri meghozta döntését, Tóth Tibor színművész adott műsort a Magyar Kultúra Napja tiszteletére.

A szavalóverseny eredménye:

I.helyezett: Rostás Sándorné
II. helyezett:Szabó Józsefné
II. helyezett: Mónus Sándorné
III. helyezett: Asztalos Zsuzsanna
III. helyezett: Dura Imréné
Különdíj: Ördögh István

Forrás: promenad.hu