Székkutas - A székkutasi önkormányzat és a vendégváró egyesület százszázalékos támogatottsággal 20 millió forintot nyert Leader-pályázaton a falumúzeum felújítására.

A munkálatok már elkezdődtek, és augusztus első felére, várhatóan a falunapra készül el a kivitelező az átalakítással – tudtuk meg Szél István polgármestertől.

Az épület szerkezetileg teljesen megújul, és eredeti formájában állítják helyre, helyet kap benne mosdó és konyha is. Kialakítanak korabeli, az 1920-as, 1930-as éveket idéző berendezésű szobát; a Hugo Hartung-szoba megmarad, akárcsak a település múltját bemutató helyiség. Létesül egy úgynevezett dohánypajta – kemencét is építenek benne –, amely igazi közösségi térré alakulhat a múzeumon belül, az elképzelések szerint rendezvényeknek adhat otthont. Négyszáz négyzetméteren, korszerű öntözőberendezéssel ellátott gyógynövénykiskertet hoznak létre, ahol a kutasi diákok tanulhatnak ezekről a növényekről, kezelésükről, termesztésükről. A falumúzeumot szeretnék beilleszteni a helyi oktatási rendszerbe.

A község történetét bemutató terem anyagához archív fotókat, dokumentumokat várnak Székkutasról és Vásárhelyről is, hiszen sokáig együvé tartozott a ma már két település, Székkutasnak Vásárhely-Kutasipuszta volt a neve. Az iratok, képek személyesen is bevihetők a polgármesteri hivatalba, vagy szkennelve a titkarsag@székkutas.hu e-mail címre is eljuttathatók.

- Forrás: www.delmagyar.hu -