Április 8-át és 9-ét jelölte ki az általános iskolákba történő beiratkozás időpontjául a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – közölte a szervezet elnöke.

Marekné Pintér Aranka a regionális tankerületi értekezlet előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a törvényi felhatalmazás alapján a beiratkozások időpontját az összes – így a saját fenntartású mellett az egyházi és alapítványi – általános iskolát érintően az intézményfenntartó központnak kell kitűznie.

A beíratáshoz nem kell személyi igazolványt készíttetni a gyereknek, elegendő a személyazonosságot igazoló lakcímkártya is – hangsúlyozta az elnök. Marekné Pintér Aranka az MTI kérdésére elmondta: az idén az első osztályba beiratkozó gyerekek számában emelkedés várható a tankötelezettség alsó korhatárának változása miatt. A tavaly szeptemberben életbe lépett új köznevelési törvény szerint az augusztus 31-ig hatodik életévüket betöltő gyermekeknek iskolába kell járniuk.

A Klik fenntartásában lévő csaknem 2800 székhelyintézményben elvégzett felmérés szerint az elsősök estében sok helyen ugrásszerű növekedés tapasztalható – jegyezte meg. A beíratáshoz szükséges iskolai körzethatárok kijelölése a jogszabályok szerint a kormányhivatal feladata, és munkája során szorosan együttműködik az intézményfenntartó központtal.

A korábbi rendszer alapvetően nem változott, az iskola feladata továbbra is az, hogy a beiratkozásról hirdetményt tegyen közé az intézményben vagy az iskola honlapján. A szabad iskolaválasztási jog törvényileg garantált, viszont mindenkinek a lakóhelye szerinti körzetes iskolában kell elhelyezést biztosítani, ha a gyermek nem került be a kiválasztott iskolába – mondta el Marekné Pintér Aranka. Lényeges, hogy mindenki egy iskolát jelölhet meg – tette hozzá a központ vezetője.

Forrás: MTI