A földhasználati azonosító adatlap benyújtási határideje március 30-a – hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón Vácziné Horváth Mária, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Földhivatalának vezetője.

Ezen az adatlapon a rendezett földhasználati bejelentéssel rendelkező személyeknek kell személyi adataikat, személyi azonosítójukat illetve állampolgárságukat megadni – közölte a Hódmezővásárhelyi Járási Földhivatal vezetője.

Vácziné Horváth Mária hozzátette: Miután országos adatbázis építése a cél, mindenképpen szükséges az, hogy az ország összes termőföldjét bejelentsék területi mértéktől függően. A földhasználati bejelentési adatlap kitöltési határideje április 30-a. Fel kell sorolni község, fekvés, helyrajzi számra azt az általában 1 hektárnál kevesebb földrészletet, amelyet be kívánnak jelenteni. (2012. december 31-ig az 1 hektár alatti földterületeket nem kellett regisztrálni.)

A járásban megközelítőleg 2300 földhasználó van, ebből eddig körülbelül ezren adták le a földhasználati azonosító adatlapot – mondta el a Földhivatal vezetője, akitől megtudtuk, hogy mivel a határidő szoros, megerősített ügyfélszolgálattal igyekeznek mindenkinek a segítségére lenni.

Visszamenőleg január 1-től minden eljárás díjmentessé vált, egyedül azoknál a földrészleteknél merül fel költség, amelyek részaránykiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdonban vannak. Ebben az esetben egy térképvázlatot kell kiváltani, mivel a jogszabály azt írja elő, hogy be kell jelölni egy 30 napnál nem régebbi térképmásolaton azt a földrészlet területet, amelyet használnak. Ezek többnyire az 1 hektár alatti külterületi földek, amelyekből körülbelül 2000 bejelentést várnak, a zártkertek vonatkozásában pedig mintegy 5200-at – tájékoztatott Vácziné Horváth Mária.

Forrás: promenad.hu