Újabb állomásához érkezett Székkutas legnagyobb gazdasági bűncselekménye, melyről Szél István polgármester sajtótájékoztató keretében számolt be portálunknak. 821 székkutasi polgár öt éve vár a pénzére, de mindeddig hiába. Több mint százmillió tűnt el.

2010-ben lakossági fórumon kért segítséget több székkutasi polgár is Lázár János országgyűlési képviselőtől, az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet körül tapasztalt visszaélések ügyében. 2010. április 16-án megtartott közgyűlésen derült fény több szabálytalanság elkövetésére – mondta Szél István polgármester, aki hozzátette: ekkor került napvilágra, hogy a könyvelésben is hiányosságok mutatkoztak. A Körös – Maros Nemzeti Park részére értékesített ingatlanok vételára, amely 100 millió forint, eltűnt és nem lett szétosztva a tagok között.

Mindezek után az egyik szövetkezeti tag jogsértő határozatok felülvizsgálata és hatályon kívül helyezése végett pert indított a Csongrád Megyei Bíróságon. A közel másfél éve tartó bírósági eljárás teljes bizonyossággal megállapítást nyert, hogy az alapszabály módosítása jogellenesen történt – mondta a polgármester.

A felügyelőbizottság elnökének feljelentése mellett Lázár János országgyűlési képviselő is feljelentést tett. A Csongrád Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben.

A megalapozott gyanú szerint a szövetkezetnél egy kártalanítási eljárást követően az arra jogosult 821 ember nem kapta meg a neki járó összeget, annak ellenére, hogy a kártalanításként járó terület 100 millió forintért 2007-ben márciusban elkelt és a pénzt a vevő a szövetkezetnek átutalta. A szövetkezet a pénzt a gyanú szerint a működésre fordította, az érintett tagoknak a mai napig nem fizettek.

Ez évben a nyomozó hatóság részéről a nyomozás kiegészült sikkasztás gyanújával is. A szövetkezet elnökét gyanúsítottként hallgatták ki – tudtuk meg Szél Istvántól, majd elmondta: végül a rendőrség összesen 821 rendbeli sikkasztás megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslatot terjesztett fel az ügyészség felé.

„A hosszas nyomozás után a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség az Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet sérelmére elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt a szövetkezet elnökét Szenti Imre és társai ellen 2012. szeptember 27-én vádiratot nyújtott be a Hódmezővásárhelyi Városi Bírósághoz” - mondta el a legújabb fejleményeket a polgármester.

Szél István szerint ez Székkutas legnagyobb gazdasági bűncselekménye, melyre a mai napig nem derült volna fény, ha 2010-ben nem kérnek segítséget Lázár Jánostól. Továbbá polgármesterként fontosnak tartja, hogy a törvénytelenségek a visszásságok megszűnjenek a szövetkezet körül, hiszen a szervezet a napokban is több száz helyi polgár megélhetéséért felel. Szél István a sajtótájékoztatón kijelentette: „arra kérem a szövetkezet vezetőit, hogy azonnali hatállyal mondjanak le.”

Mindezek mellett a település első embereként segítséget ajánl, hogy mindenki megkapja pénzét, majd zárásként megköszönte Lázár János segítségét.

Forrás: promenad.hu