Elindítja a harmadik földhaszonbérleti pályázati kört a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet! Most az NFA olyan területeket hirdet meg, amelyek szerződése egy éven belül jár le. Ezekre a földekre a mostani bérlők is pályázhatnak. Így, mind a jelenlegi, mind a jövőbeli földhasználóknak tervezhetővé válik gazdaságuk fejlesztése, idejében fel tudnak készülni a birtokbavételre.

A pályázati feltételek alapvetően a kormány szándéka szerint nem változnak. A feltételek között szerepel, hogy az állattartás a haszonbérlet teljes ideje alatt, azaz húsz éven keresztül kötelező lesz a nyerteseknek.

Az NFA eddig két földhaszonbérleti pályázati körben hirdetett termőföld területeket. Ezek összesen 65 ezer hektárt tesznek ki. Ebből az első körben már több mint 20 ezer hektárra szerződést is kötött, amely jelenleg több mint 1200 darab szerződést jelent. Ennek háromnegyedét természetes személy, azaz fiatal termelő, családi gazdálkodó, őstermelő, és egyéni vállalkozó kapta.

Az átlagos birtokméret így pályázatonként közel 20 hektár. Az elnyert területek 60 százaléka 10 hektárnál kisebb. A területek több mint háromnegyedét természetes személyek kapták meg haszonbérletbe.

A második körben jelenleg már közel 7 ezer hektárra hirdetett meg haszonbérleti pályázatot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Ez több mint 370 pályázati felhívást jelent.

A harmadik most induló pályázati körben közel 20 ezer hektár föld kerülhet majd haszonbérleti szerződés keretében hasznosításra.

A földhaszonbérleti pályázati rendszer úgy van felépítve, hogy abban spekulálni lehetetlen. A pályázatokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig jogszabályok szerint történik.

Az NFA a jövőben is a gazdákért dolgozik, mivel tudjuk a földművelés nagyon kemény munkával jár, de tisztességes és kiszámítható megélhetést ad.

Nemzeti Földalapkezelő Szervezet