Gyermekeim megszületésekor feleségemmel közösen elhatároztuk, hogy új életet kezdünk és vidékre költözünk. Ezzel a döntésünkkel hipp-hopp azok között találtuk magunkat, akik a nagyvárost maguk mögött hagyva a csendes és romantikus vidéki életben keresnek megnyugvást és boldog családi fészket.

Az elmúlt évek eseményei bebizonyították, hogy a lehető leghelyesebb döntésünk volt a vidékre történő kiköltözés. A városi lét egyáltalán nem hiányzik, itt mindenünk megvan, egyedül a takarmányt nem tudjuk megtermelni, mert ahhoz kevés a területünk, de minden mást, zöldséget, gyümölcsöt és annyi húst amennyire szükségünk van, termesztünk magunknak, ahogy mindig is tették az emberek és ahogy ma is kellene. Sőt pillanatok alatt piacra is tudunk juttatni termékeimből.

Itt falun nagyon sokan felismerték, hogy kecskesajtot, tojást, húst kell termelni, amellyel nemcsak önmaguk élelmiszerszükségletét oldjuk meg, hanem a meglévő kereslet következtében a környező települések élelmiszerellátását is biztosítani tudjuk. Nem idegen cégeknek, hanem a helyi lakosoknak termelünk és ez a igazi.

Hála Istenek már egyre több termelői piac nyílik a környéken, ahol mindenki csak a saját termékeit árulhatja és megszervezik a házhoz szállítást is. Mindenhol a helyi lakosság a legbiztosabb fogyasztó, ráadásul így tiszta élelmiszert kap, hiszen ezek a gazdák nem használnak semmilyen vegyszert. Ez ugyan nem ellenőrzött biotermelés, de ugyanolyan szintű, hagyományos paraszti földművelés és állattartást. A konzerválás, a hűtés, meg az állattartásban használt tápok és hormonok mind nagyon lerontják az ennivaló minőségét. Sokszor a termelési mód miatt gyenge a minőség, gondoljunk csak az ízetlen kemény paradicsomra vagy arra, hogy a nagyüzemi csirke egyenesen dögízű.

A mezőgazdaság mai problémáira az egyetlen kivitelezhető megoldás a helyi termelés. A termelésnek ez a formája sokkal gazdaságosabb, sokkal olcsóbb, nincs hűtési, szállítási és tárolási költség és nincs egy kereskedő cég amelyik a hasznot leveszi. Hála Istenek itt a környéken már minden le van fedve, annyira, hogy telefonon odaszólok és házhoz szállítják a terméket vagy elmegyek érte, ahol a frissen levágott állat húsa vár engem, illetve ha szeretném akár szombat este is, így nem kell a kereskedők nyitva tartásához igazodnom.

A házhoz szállítás, a telefonos vagy internetes megrendelés, valamint a termelői piacok közvetlenül összekapcsolják a termelőt a fogyasztóval. Itt nincs kereskedő cég, hűtés, csomagolás, reklám és adminisztráció, ami felhajtja az árakat.

Azonban nagyon sokan a meglévő jó törvények ellenére tartanak attól, hogy később azok megváltoznak, így nem mernek belekezdeni. Még egy tyúkól is legalább százezer forintos beruházás és ha megint fejbe verik az embert valamilyen tiltó szabályozással, akkor hiába épített. Eddig a bürokrácia akadályozta az életet tudatosan, mivel a nagy aruházak érdekei szerint alakították a szabályozást.

Szerencsére most már könnyebb, bár még mindig sok az akadályozó előírás, de már kinyitottak néhány kaput. A paraszti kultúra évezredek alatt alakult ki, lerombolni elég volt néhány évtized, most megint kell egy kis idő, amíg újraéled, legalább egy nyugodt emberöltő, amíg biztos lehet benne a földet művelni akaró ember, hogy a mindenkori kormány nem kiirtani akarja és üldözni, hanem hagyja élni. Nem kell támogatni a parasztot, csak hagyni kell élni.   

Forrás: Vidékért Magazin