November 15-ig adhatják le a kitöltött pályázati lapokat azok a civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak, akik a jövőben a vidéki örökség megőrzése céljából fejlesztéseket végeznének vagy falumegújítást és –fejlesztést terveznek Mártélyon, Székkutason, vagy Hódmezővásárhely külterületén – derült ki a Rádió 7 kedd délelőtti LEADER magazinjából.

510 millió forint értékű az a százszázalékos támogatottságú pályázati forrás, amit a jövőben Vidéki örökség megőrzésére és Falumegújítás és –fejlesztés céljából osztanak ki – ismertette Benkő Zsolt, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület munkaszervezetének vezetője. Ebből az összegből 330 millió forintot fordítanak a Vidéki örökség megőrzésére, 180 millió forintot pedig a Falumegújítás és –fejlesztés elnevezésű projektre.

 A Mártélyon, Székkutason vagy Hódmezővásárhely külterületén működő önkormányzatok, az alábbi településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek és egyházak jelentkezhetnek a pályázatra – mondta Talmácsi Krisztián, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület pályázati tanácsadója.

A Vidéki Örökség Megőrzése pályázat négy célterületet foglal magában – folytatta Benkő Zsolt. Ebbe beletartozik a védetté nyilvánított épületek felújítása, a természeti- és történelmi látképek szebbé tétele, a helyi identitás megőrzését elősegítő értékek felújítása, mint például a tanösvények, tematikus utak rendbetételét, valamint az értékvizsgálatok elvégzése, ami legfőképp az önkormányzatokra vonatkozik. A Falumegújítás és –fejlesztés öt célterületre tagolódik, a helyi és országos védelem alatt nem álló épületek rekonstrukciója, a települések környezetét és megjelenését javító látványos megújítások, a piacok fejlesztése, ami elősegítheti a helyi termelők, családi gazdaságok fejlődését, továbbá ide tartozik még a kültéri játszóterek, valamint a nem fedett atlétikai sportpályák felújítása.

Nagyon fontos, hogy egy pályázó maximum 50 millió forint értékben csak az egyik pályázatra, ám azon belül több célterületre adhat be kérvényt, valamint az, hogy a munkálatokat önerőből kell megvalósítani, a pályázati forrást csak ezután kapják meg a nyertesek. Ám akadhat olyan eset, amely során a megpályázott összeg egy részét már a megvalósítás közben is kiosztják, ezzel segítséget nyújtva.

2014 december 31-ig kötelező befejezni a pályázati űrlapokon megjelölt építkezéseket, és ezt követően, a megnyert összeg kifizetésétől számított öt évig üzemeltetni. A célterületekre meghatároztak maximiálisan kiosztható összegeket, például a játszóterekre 5, a sportpályákra legfeljebb 25 millió forintot.

A projekttel kapcsolatosan segítséget kérni Hódmezővásárhelyen, a Kossuth tér 1. szám alatt lehet, az első emelet 14-es ajtónál, hétköznapokon 8-16 között, kedd kivételével, ugyanis ekkor 18 óráig állnak az érdeklődők rendelkezésre.

Forrás: promenad.hu

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján közzétette a falumegújítás- és fejlesztés, valamint a vidéki örökség megőrzése pályázati jogcímek közleményeit és formanyomtatványait.

A közlemények az alábbi linken érhetőek el:

http://mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk1562012
http://mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk1552012