A tavalyi állattartásról szóló rendelet szigorítása és változása értelmében kötelező a kutyákat chippel ellátni, de erre türelmi időt adtak, viszont 2013-tól szankcionálják azt, ha egy 4 hónaposnál idősebb kutyában nincs transzponder. Erről beszélgettünk dr. Horváth Zoltán állatorvossal.

A rendelet ellenére a talált kutyák 90-95 százalékában még mindig nincs chip, és egyre több kutya kóborol az utcákon – mondja az állatorvos. A kutyák chipezése nem új keletű dolog, 2010 júliusa óta már érvényben van egy rendelet, amely értelmében kutyát elajándékozni, eladni, továbbadni kortól függetlenül csak úgy lehet, ha van benne azonosító. Ha ezt a kutyatartók betartották volna, mára az új rendelet életbe lépésére, a kutyák 20 százalékában már lenne chip.

Az új állatvédelmi törvény szerint kölyökkutyát elajándékozni 8 hetes kor alatt nem lehet, és chippel kell ellátni, még akkor is, ha a 4 hónapos kort nem érte el. A nyári rendelet 3500 forintot irányoz elő a chip beültetésre, a kamarai ajánlás azonban ennél valamivel több, 6 és 9 ezer forint közé tehető. Ez állatorvosonként és rendelőnként változhat, akár annak felszereltségének függvényében is. A kamarai ajánlás szerint a kutya egészségi állapota felmérhető, az állat vizsgálható ilyenkor. Dr. Horváth Zoltán azt ajánlja, akinek plusz terhet jelent, hogy nem a 3500 forintos áron vállalná a megkeresett állatorvos a chippel való ellátást, keresgéljen, biztosan talál vonzáskörzetében olyan szakembert is, aki olcsóbban elvégzi azt.

Január 1-től az állatorvosoknak is vannak kötelezettségeik, minden rendelőbe bevitt kutya esetében az első mozzanat az, hogy ellenőrzik, a kutya nyakában, a bőr alá be van-e ültetve a transzponder, és az regisztrálva van-e. Ezzel a kutya és a tulajdonos egyértelműen azonosításra kerül. Amennyiben nincs a jószágban azonosító, a veszettség elleni védőoltás beadását meg kell tagadnia az állatorvosnak, természetesen életmentő beavatkozást elvégezhet. Továbbá fel kell hívni a tulajdonos figyelmét arra, hogy mik a jogszabályi előírások.

Az állatorvos kiemelte, a kutyatartók egy részénél szemléletváltásra lenne szükség, az azonosító olyan, mint embereknél a személyi igazolvány, amelynek tényével senki sem vitatkozik, pedig 14 éves kor felett az is kötelező. Sok esetben a kutya embert is megharaphat, ekkor derülhet ki, hogy nemcsak chippel, de veszettség elleni oltással sem rendelkezik. Ilyenkor az azonosító hiányának büntetésén túl egy sor egyéb eljárással és büntetéssel is számolnia kell a tulajdonosnak.

Elveszett, eltűnt, kidobott kutyáknál is vizsgálják, van-e bennük transzponder. Az állatmenhelyeknek is rendelkezniük kell leolvasóval, sőt aki befogad egy kóbor kutyust, jól teszi, ha elviszi állatorvoshoz, ahol ellenőrzik, rendelkezik-e chippel. Ilyen kutyák esetében 14 napos megfigyelési időszakot írnak elő, csak utána lehet chipezni, illetve oltani veszettség ellen. Addig a kutyát a befogadó minél körültekintőbb módon zárt helyen kell, hogy tartsa.

Az állatorvosnak a bechipezett kutyák adatait egy országos adatbázisba kell felvinnie. Ez az adatbázis még nem állt fel, addig a Petvetdata rendszerébe töltik az adatokat, majd onnan kerülnek át egy egységes országos adatbázisba.

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de az állatorvosok becslése alapján környékünkön a kutyák kétharmada rendelkezhet chippel már. Tavaly a nyár folyamán 1-2 esettel találkoztak, ősszel a beültetések megszaporodtak, majd a médiavisszhangnak is köszönhetően december végén szilveszterrel bezáróan sokan vitték kutyáikat chipeltetni.

Dr. Horváth Zoltán még egy gyakori félreértésre is felhívta a figyelmet. A 90 naposnál idősebb kutyákat be kell oltatni veszettség ellen. Nem szabad tehát megvárni a májusi eboltást, a 91 napos kutyát el kell vinni oltásra, amit január 1-től a transzponder meglétének vizsgálata kell, hogy megelőzzön.


Forrás: Kutasi Hírek