Évértékelő interjút adott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő a Vásárhelyi és a Makói Városi Televíziónak. Fejlesztésekről, a munkanélküliség csökkenéséről beszélt, valamint arról, hogy 2017 a bér- és nyugdíjemelés éve lesz.

- Csak Makón, a Makovecz-hagyatékhoz kapcsolódóan új könyvtár épülhet és a fürdőt is bővíthetik. Ez utóbbira 2,5 milliárd forint helyett akár 4,5 milliárd forint is juthat?

- Makó 2,6 milliárd forintot kap arra, hogy a Makovecz-életmű folytatásaként a városközpontban új könyvtár legyen. Mintegy 4 milliárd forintos beruházás a makói elkerülő út, Kiszombor felől. A tervezés előkészítése már folyamatban van. A jól működő fürdő bővítésére is szeretne a kormány támogatást biztosítani. Mindez 4,5 milliárd forintba kerülhet. Erre 2-2,5 milliárd forint nem lesz elég, ha növelni szeretnénk a fürdő kihasználtságát, javítani a város idegenforgalmát. 2016-ban Magyarország nagyon jól teljesített. Ennek köszönhető, hogy a gazdaság megteremtette a béremelésnek a feltételét és ebből nyugdíjemelésre is futja majd. Most a költségvetésben 1 milliárd eurós többlet van, 300 milliárd forint fejlesztési támogatás szétosztásáról döntött a kormány az év végén.

- 2016-ban a makói Contitech az év munkahelyteremtő díját hozta el, egy másik makói vállalkozás, a Marostech pedig az év vállalkozója lett. Ez mit jelenthet Makó életében?

- Fejlődés akkor van, ha jól megy egy város gazdasága. Makón a munkanélküliség majdnem 10% volt 2010 és 2014 között. Ma a munkanélküliség 4%, ami egyébként jobb az országos átlagnál. Ez azt jelenti, hogy ma 666 álláskereső van Makón. Ez óriási előrelépés, ugyanis korábban 1500 volt. Ez jól mutatja, hogy 2014 és 2016 között mennyit fejlődött a város. Aki akar dolgozni, annak van munkája. A fejlesztések az ország keleti határának a centrumává tehetik Makót. Célunk, hogy a román oldalon maradt települések számára is centrum funkciót töltsön be.

- A közeli Mártélyon óvodát újítottak fel, Földeákon iskolát, Csanádalbertin művelődési házat és sportcsarnokot, Maroslelén önkormányzati bérlakásokat adtak át, Székkutason szennyvíztisztítót hoztak létre.

- Több mint 3 milliárd forintos beruházások valósultak meg 2014 és 2016 között a térségben, és ebben nincsenek benne a hódmezővásárhelyiek és a makóiak. Még mintegy 1,5 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban. Ebből a legnagyobb Apátfalván a sportcsarnok építése. Tizenkilenc településért vállalok felelősséget. Igyekeztem megmutatni, összefogással milyen eredményekre vagyunk képesek. Együtt fantasztikus eredményeket értünk el. Ezekre nagyon büszke vagyok. Királyhegyesnek például az év végén 110 millió forint fejlesztési támogatást biztosít a kormány. Polgármesterüknek nagy adósa voltam, mert a választási kampányban itt kaptam a legnagyobb támogatást. Megígértem, különösen a szívemen viselem a sorsukat.

- A hódmezővásárhelyiek is örülhetnek …

- Olyan kormány irányítja az országot, amely barátként, szövetségesként és stabil támaszként tekint Hódmezővásárhelyre. A város értékeli a kormány munkáját, és ez viszont is elmondható. Hódmezővásárhely nagy lehetőségekhez jut, ezeket jól szeretnénk felhasználni, például Szegeddel közösen. Engem nagyon sokan támadnak a városon belül és kívül, hogy minek ide a két várost összekötő villamos, a tram train? Jelenleg napi 10 ezer ember ingázik. Ez a szám nyilvánvalóan nőni fog. A beruházás Hódmezővásárhelynek nagy előnyt jelent, és próbálok Szegednek is segíteni. Megelőlegezve az együttműködést 1,5 milliárd forintot kap Szeged az év végén fejlesztési támogatásként a kormánytól. Politikai tervem a következő 10 évre: Szeged-Vásárhely, a körülöttük lévő ipari parkok, nagy, 300 ezres agglomerációvá nője ki magát.

- Hódmezővásárhely mire fordítja a fejlesztési forrást?

- Hódmezővásárhely 2,5 milliárd forint támogatást kap december végén a kormánytól. Ebből többek között a város költhet a strand fejlesztésére, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola bővítésére, közlekedés- és kerékpárút fejlesztésre. A polgármester a városháza felújításában is kért segítséget. Ez 5 éves program lesz, 2017-22 között. Ebből csak egy kis részt vállalt a kormány, a többit a vásárhelyieknek kell hozzátennie. A Modern Városok Programban minden településsel megállapodást kötünk. Vásárhelyen nagy ipari park fejlesztésbe kezdünk. A városban a munkanélküliség 3% alatt van, ami azt jelenti, hogy nincs. 8%-ról kezdtük és 3% alá vittük. Az elmúlt 6-7 évnek ez a legnagyobb eredménye, erre lehetünk a legbüszkébbek. A városnak több mint 50%-al nőtt az iparűzési adó bevétele. Gazdasági fókuszúvá vált a város működése.

- Az idén elkezdődött az északi elkerülő út építése is Hódmezővásárhelyen.

- A közlekedésfejlesztés nagy előnyt jelenthet a Jókai utcán, a Kutasi úton, az Andrássy úton, a János téren, illetve a Kaszap utcán élőknek, hiszen az elkerülővel naponta mintegy 18 ezer gépjárműtől mentesülhet Hódmezővásárhely. A kormánynak Szeged és Debrecen összekötése is fontos stratégiai szempont.

- Mit tart a legfontosabbnak 2017-18-ban?

- 2010 óta 700 ezer új munkahelyet hoztunk létre. A munkanélküliség országosan is 5% alatt van. Miután csökkent a munkanélküliség, azonnal növekednek a bérek. A kormány munkavállalók oldalára állt. Azt mondta, hogy minimálbér emelésre is szükség van, 2017-ben és 2018-ban is. A munkaadóknak pedig úgy segítünk, hogy csökkentjük az államnak fizetett adók összegét. A legfontosabb dolognak azt tartom 2017-18-ban, hogy a bérek emelkedjenek Magyarországon. Jövőre 225 milliárd forinttal több jut a költségvetésben bérekre. Az államnak 1 millió 200 ezer alkalmazottja van. Mindenhol lesz béremelés az állami szektorban. 2017 a béremelés és a nyugdíjemelés éve lesz. Jövőre folytatódik a bürokrácia csökkentése is. A paksi atomerőmű építésének megkezdésén kell még nagyon sokat dolgoznom. Az európai uniós források kifizetésének két nagyon fontos éve lesz 2017 és 2018. Munkás év volt a 2016-os, nagyon sok feladatot tartogat 2017 is.

Forrás: Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal