Különleges évet zár Székkutas. Befejeződött a település minden eddiginél nagyobb beruházása, a csatornázás, mely után az összes út új aszfaltburkolatot kapott. Szél Istvánnal, a község polgármesterével értékeltünk.

Promenad.hu: Mottó: azért születünk, hogy nyomot hagyjunk magunk után. Ön szerint 2016-ra miért emlékeznek majd a székkutasiak?

Szél István: Elsősorban azért, mert sikerült befejeznünk a szennyvízberuházást. A közel 2 milliárd forint értékű projekt munkálatai túlnyomó részt lakossági elégedetlenség nélkül értek véget. Ez azért tölt el büszkeséggel, mert a település történetének eddigi legnagyobb beruházásáról beszélünk. Ezt követően – állami támogatással - a község összes szilárd burkolatú útja új aszfaltréteget kapott. Lázár János és a kormány segítségével sikerült elérnünk, hogy a csatornázás százszázalékos támogatottságú legyen. Ez azt jelenti, hogy a helyiek visszakapták a csatornázás során befizetett hozzájárulásuk döntő többségét.

Az október 2-i népszavazás miatt is emlékezetes az év. Csongrád megyében Székkutason teljesítette a negyedik legnagyobb részvételi arányt, 62,24 százalékkal. Mindössze Óföldeák, Királyhegyes és Kövegy előzött meg bennünket. A székkutasiak megértették, mi történne akkor, ha a kötelező betelepítési kvóta által migránscsaládok költöznének a szomszédjainkba. Ezzel a képviselőtestület erős felhatalmazást kapott a helyiektől.

Promenad.hu: Az eredmények után jöjjenek a mindennapok. Mi történt a községben az elmúlt hónapokban?

Szél István: Tervezéssel telt az elmúlt időszak, ugyanis mintegy 500 millió forintos pályázati forrásból hat jelentős beruházást szeretnénk megvalósítani az elkövetkezendő két évben. Ezek közül a legfontosabb az Egészségház felújítása, ami 120 millió forintból valósul meg. Ez a külső és belső korszerűsítést egyaránt magában foglalja.

Ezzel párhuzamosan többek között a belvízelvezetés második üteme, turisztikai fejlesztés, piackiépítés is megkezdődhet.

Promenad.hu: A fény mellett mindig van árnyék is. Székkutason mi az árnyékos oldal?

Szél István: Árnyékos oldal mindenhol van, azonban a december 12-i közmeghallgatás tapasztalatai azt mutatják, hogy a település jó irányba halad. Szinte egy kérdés sem érkezett hozzánk. Véleményem szerint ez azért van így, mert időben meghalljuk a helyiek panaszait, javaslatait és próbáljuk azonnal megoldani őket.

Promenad.hu: Tekintsünk a jövőbe: mi várható 2017-ben?

Szél István: Az imént említett fejlesztéseket sikeresen véghezvinni, ezzel még jobbá tenni a székkutasi emberek mindennapjait.

Szél: időben meg kell hallani a panaszokat

Promenad.hu:Egy gyermek mindig áldás. Idén Önöknél is gyarapodott a család.

Szél István: Megszületett a második fiúgyermekünk, Gellért Zsigmond. Ez hatalmas erőt ad a mindennapokhoz. Sajnos azonban az elfoglaltságaim miatt sok esetben nem érek haza a gyermekfürdetésre, altatásra ezért is várom az ünnepeket, hogy többet lehessek velük.

Promenad.hu: Hogyan tölti az ünnepeket a Szél család?

Szél István: Mindig a családot helyezzük előtérbe. Meglátogatjuk a rokonokat, felelevenítjük a múltat, valamint beszélünk a jelenről és a jövőről is. Csak a gyermekek kapnak ajándékot, mi, felnőttek egymás jelenlétével ajándékozzuk meg egymást.

A két ünnep közötti időszak is a pihenésről szól. Ha az időjárás engedi, terepjáróba ülök és végigjárom a székkutasi pusztát. Feltérképezem, milyen állapotban vannak a község külső részei, külterületi földútjai.  Ez azért is hasznos, mert januárban új ismeretekkel tudom magamat belevetni a munkába.

Áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag újévet kívánok mindenkinek!

Forrás: promenad.hu