A tavalyi év több sikeres pályázatot is hozott Székkutasnak, melyek 2013-ban valósulnak meg, amellett, hogy az idei évben is egy sor pályázat kerül beadásra. Erről Szél István polgármesterrel beszélgettünk.

45 millió került kiosztásra a kistérségben, ebből Mártélyon két vállalkozás 5, Székkutason szintén két vállalkozás közel 40 millió forinton osztozhat. Az egyik beruházás egy csoki manufaktúra létrehozása lesz, mely ugyan már működik Szegeden, de a tulajdonosok azt most visszahozzák szülőfalujukba, hogy a későbbiekben akár munkahelyeket is teremtsenek.

A másik vállalkozás egy pálinkafőzde lesz, mely a TSZ által Pósán működtetett, és megszüntetésre került egység után szintén hiánypótló a településen. A tervek szerint a két vállalkozás együtt is működik, nemcsak hagyományos tölteléket, de pálinkát is töltenek a csokiba, sőt a helyi Herbária és a gyógynövényes hagyományok miatt ilyen beltartalom is lesz a csokikban.

A Székkutasi Vendégváró Egyesület az önkormányzattal közösen a falumúzeum felújítására és teljes átalakítására pályázott sikeresen. Az új, korszerű, mégis hagyományhű bemutatótér kialakításának munkálatai pár héten belül el is kezdődhetnek.

A 2013-as évben pedig további dömping lesz a településen pályázatokból, mely közül igyekeznek majd minél többet megnyerni.

Forrás: Kutasi Hírek