A 41 millió forintos tartozása nullázódik le Székkutasnak, ugyanis a település teljes hitelét átvállalja az állam január elsejétől – derült ki a csütörtöki rendes testületi ülésen, ahol megalkották a 2013. évi költségvetési koncepciót is. Mindezek mellett szó esett még a testületi ülésen, a jövő évi közfoglalkoztatásról, de az orvosi ügyelet közel féléves tapasztalatairól is hallhattunk tájékoztatót. Székkutas jövőre tovább fejlődhet, hiszen 220 millió forint értékben nyújtanak be pályázatokat.

\"\"

Mint ahogyan az ország többi településén, így Székkutason is el kell fogadni november 30-ig a település 2013-as költségvetési koncepcióját, melyet az alföldi községben a csütörtöki rendes testületi ülésen tettek meg a képviselők. A 2012. évi költségvetés ¾ éves helyzetéről kiderült, hogy konszolidált volt a település anyagi helyzete, minden fizetési kötelezettségnek eleget tettek.


 A jövő évi közfoglalkoztatási programokról Törjékné Pásztor Ildikó, a Munkaügyi Központ Hódmezővásárhelyi Kirendeltségének vezetője számolt be a képviselőtestületnek. Nincs még információ 2013-ról, nem tudjuk megmondani település szintre lebontva, hogy milyen forrásra számíthatunk a kistérség tekintetében. Az biztos, hogy az országos-, a kistérségi startmunka-, és a hosszabb időtartamú hagyományos közfoglalkoztatási programok támogatásra kerülnek jövőre is. A tervezésnél több bizonytalanság van a programok kapcsán – mondta a vezető, aki reméli, hogy jövőre is hasonlóan jó lesz az együttműködésük, mint az idén.

\"\"

Mindezek mellett országos cél a közfoglalkoztatásban, hogy 2013 végére, 2014 elejére háromszázezer közfoglalkoztatott legyen Magyarországon.

A falufejlesztési pályázatok benyújtásáról is tárgyaltak csütörtökön. Összesen 220 millió forint értékben adnak be pályázatokat Székkutason – derült ki a testületi ülésen. Ennek az összegnek 12,5 milliós önrésze van – tájékoztatott a polgármester, majd elfogadták az előterjesztést, melyben a temető, a sportpálya, a játszótér és a közterület felújítására, valamint sportcsarnok és piac fejlesztésére pályáznak. Több pályázat beadása az Önkormányzat és valamelyik helyi szervezettel közösen történik.

 Az orvosi ügyelet ellátásáról szóló beszámolót Tanács Gábor, a Panacea Kft. vezetője egészítette ki, aki elmondta: június 1-e óta jár ki a szolgálat a településre és ez idő alatt összesen 44 székkutasi beteget láttunk el. Húsz főt az ambulancián, Vásárhelyen, míg 24 alkalommal hívásra, a településen láttuk el a betegeket. A közel féléves munka alatt, havi szinten 6-8 főt jelent, melyek megfelelnek a magyar realitásnak – zárta Tanács Gábor.

\"\"

Telekadóval kapcsolatosan is tárgyaltak. 2012. január 1-től kell telekadót fizetni, melynek mértéke 10 forint/nm2, így ebből az adónemből 6,5 millió forint bevétele keletkezett az Önkormányzatnak idén – tájékoztatott Hunyák Zsuzsanna jegyző. Adót növelni csak november 30-ig lehet, de csökkenteni bármikor lehetséges, ezért most a testület 100 ft/nm2-re emelte a telekadót.

A 2012. évi közfoglalkoztatásról szóló tájékoztatóban Hunyák Zsuzsanna elmondta: összesen 47 főt foglalkoztattak idén a településen, amire 40 millió forintot költöttek. Ebből a pénzből főként a béreket fizették ki, de kis részben eszközbeszerzés is megvalósult. Jelenleg a 2013-as programokon dolgoznak.

A tanyagondnoki beszámolót is elfogadták. Ludányi Rozália, a Területi Gondozási Központ vezetője annyival egészítette ki beszámolóját, hogy ezen a télen is kiemelt figyelmet fordítanak a külterületen élőkre, főként az idősekre.

Jövőre az 5000 fő alatti településektől átvállalja az állam a tartozásaikat. Székkutas jelenleg 41 milliós hitellel rendelkezik, melyet még az idén konszolidál az állam. Várhatóan december 28-án már a bankokban lesznek azok az összegek, melyekre szükségük van a településeknek – egészítette ki egy friss információval az előterjesztést a polgármester.

Mint minden Önkormányzatnál Székkutason is hatályon kívül helyezték a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendeletet, de a 2013. évi belső ellenőrzési tervről is tárgyaltak, melyet jövőre is a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás végzi majd.

Forrás: promenad.hu