2013. január elsejétől a katasztrófavédelem lett a kéményseprők felügyeleti szerve, és a jövőben plusz feladatok is tartoznak majd a seprők szolgáltatási körébe, például 2014-től már a tüzelőberendezések füstcsöveinek a vizsgálata is a kötelezően végzendő közszolgáltatások közé tartozik.

A kéményseprőipari-szolgáltatást illetően két rendelet és egy törvény módosult – tudtuk meg Miklós Endrétől, a Csomifüst Kft. ügyvezetőjétől. Kifejtette, több feladat hárul a szolgáltatóra, amiből a lakosság csak annyit érzékel, hogy több mindent ellenőriz a kéményseprő. Például az úgynevezett B tipusú készülékek esetében is elvégzik azokat a füstgáz-ellenőrzési méréseket, amelyeket eddig csak a C tipusú, azaz a zárt égésterű készülékeknél végeztek el.

Jövőre pedig a kéményseprő ellenőrzi a készülékek égési levegő ellátását, amelyet formanyomtatványon rögzítenek, ha nem megfelelő, valamint érdeklődik a gázipari műszaki berendezések biztonsági felülvizsgálatának meglétéről.

Miklós Endre elmondta, az értesítések rendje maradt ugyanúgy, mint eddig: ha a kéményseprő otthon találja az ügyfelet, és elvégzi a szolgáltatást, akkor nincs további értesítésre szükség. Azonban, ha az ügyfélnek nem alkalmas az időpont, akkor kap egy 8 nappal későbbi időpontot, ha nem tartózkodik otthon, akkor előtte 8 nappal kap egy sárga értesítőt. Amennyiben a megbeszélt vagy értesített időpontra sem fogadják a kéményseprőt, akkor egy indigós 15 napos papírt dob be, ami 15 napon belül időpont-egyeztetésre ad lehetőséget. Ha erre sincs reakció, akkor harminc nap elteltével jelezni kell a katasztrófavédelem felé, és megtilthatják a kémény használatát.

Forrás: Kutasi Hírek