Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő székkutasi ünnepségsorozat keretében került átadásra a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetés, melyet vasárnap délután Rostás János vett át Lázár János, országgyűlési képviselőtől a településen.

\"http://static.promenad.hu/article/12/58/97/e979451cdf86665ed21c5ae33df5f2af_normal.jpg\"

A székkutasi Művelődési Ház nagyterme a 16 órai kezdésre teljesen megtelt, hiszen vasárnap délután került átadásra a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, melyet Lázár János, országgyűlési képviselő adott át Rostás Jánosnak.

Az ünnepi ceremónián Szél István, Székkutas polgármestere beszédében elmondta, hogy Székkutas életében ilyen esemény még nem történt, majd Rostás Jánost méltatta:

Rostás János 1930. január 15-én született Hódmezővásárhelyen. Gyermekkora aktív volt, és már ekkor megtapasztalhatta, hogy milyen kitartó munkával lehet elérni azt, amit az élet elvár tőle.

\"http://static.promenad.hu/article/12/58/97/372a481e4b108865a87435bc4c6ee8ba_normal.jpg\"

Tanyájukat a szovjetek kifosztották, édesapja a hadifogságból 1945-ben tért haza. Ez a tény nagy hatással volt későbbi életére. 16 éves korától a Független Ifjúság vezetője volt. Szülei 75 holdas gazdasággal rendelkeztek, emiatt kuláknak minősítették őket, tanyájukat elkobozták, majd lerombolták.

\"http://static.promenad.hu/article/12/58/97/62f51aac29f436cef074c96ae6d363c6_normal.jpg\"

A mezőgazdaságból élőkre nehezedő óriási terhek, megaláztatások hatására szervezték meg a fiatalok a Fehér Gárda Ellenállási Mozgalmat, melynek tagja volt Rostás János is. A mozgalmat 1950. őszén számolták fel, Rostás Jánost is letartóztatták, majd megalázó tárgyalások után, alig 20 évesen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. Márianosztrára került, ahol később főszakács lett a 2500 rabot ellátó börtönkonyhán.

1956-ban a Kozma utcai központi gyűjtőbe került, ahol mérnöki irodán dolgozott. A forradalom idején október 30-án szabadult és hazament szüleihez, de Karácsony táján újra elfogták. Ismét Márianosztrára került és ugyancsak főszakács lett. 1959. végén szabadult, de még évekig rendőri felügyelet alatt állt. Segédmunkásként helyezkedett el a fővárosban, ahol megnősült, családot alapított. Később elvégezhette a könnyűipari műszaki főiskolát.

\"http://static.promenad.hu/article/12/58/97/57d4ab602c72d7d83b09ba99fe244fc0_normal.jpg\"

A rendszerváltáskor Budapesten kerületi képviselői mandátumot nyert a Független Kisgazdapárt színeiben, majd a kisgazdák budapesti frakciójának hivatalvezetője lett. A rendszerváltás éveiben aktív szerepet vállalt a kárpótlási feladatokban, részt vett a Székkutason rendezett gyűléseken is, és egyértelműen állást foglalt az általa helyesnek tartott nézetek mellett.

Székkutason munkahelyeket teremtett, Kistermelői Szövetséget szervezett, majd alpolgármesterként a település felvirágoztatásán dolgozott. Az aktív gazdasági és politikai élettől már visszavonult, de ennek ellenére sem hagyott fel a közösségépítő munkával – mondta Szél István, aki szerint Rostás János élete méltó példaként szolgálhat a fiatalok számára.

Lázár János elsőként gratulált Rostás Jánosnak, majd elmondta, hogy a település építő, szervező munkája méltó folytatása Gregus Máté tevékenységének, ugyanis mikor visszatért Székkutasra elődje útjára lépett.

Rostás János meghatódva fogadta a kitűntetést, majd megköszönte azt. A kitüntetett elmondta: egész életemet meghatározta az Istenhit, a hazaszeretet és a család. Ha nem lettem volna Istenhívő ember, akkor nem tudtam volna elviselni azokat a megpróbáltatásokat, melyek életem során értek. Őseim munkáját szerettem volna folytatni, melybe az élet igencsak beleszólt. 1990. után megpróbáltam talpra állni, amit úgy érzem sikerült.

Őseim munkáját a mai napig megpróbálom folytatni – mondta Rostás János, aki végezetül hozzátette: "úgy érzem megcselekedtem, amit megkövetelt a haza."

Forrás: promenad.hu