Idén 154 milliárd forintot költenek a közfoglalkoztatottak alkalmazására - közölte Czomba Sándor.

261 ezren vettek részt tavaly a közfoglalkoztatásban, idén pedig 300 ezer közfoglalkoztatott alkalmazását tervezi a Nemzetgazdasági Minisztérium. E rekordfoglalkoztatottsághoz rekordösszeg is jár, hiszen e támogatásokra 154 milliárd forintot költenek idén.

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: bízik abban, hogy a következő években a közfoglalkoztatás erejéből csökkenteni fog a versenyszféra, így szűkül a keresztmetszet, és akinek közmunkán keresztül kell lehetőséget biztosítani, annak később akár a versenyszféra fogja a munkát adni. Ám míg ez az ideális állapot nem áll fönn, addig vannak az országnak olyan térségei, ahol, ha a közfoglalkoztatás nem lenne, akkor több tízezer embernek esélye sem lenne semmilyen megélhetésre - fejtette ki.

Az államtitkár elmondta, a közfoglalkoztatottak zömében 8 órában fognak dolgozni egy olyan Start-mintaprogram keretében, amely mögött értékteremtés van.

A következő időszakban nem a közfoglalkoztatás, hanem a szociális gazdaság irányába szeretnék a rendszert eltolni, ahol az emberek néhány éven belül értékteremtő munkán keresztül önellátásra is képesek – fejtette ki az államtitkár hozzátéve: a programra nemcsak hazai, de uniós forrásokat is igénybe lehet venni.

Forrás: Híradó