Jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények. Csütörtök délelőtti Napraforgónkban Tóthné Kecskeméti Katalint, a hódmezővásárhelyi járási tankerület vezetőjét kérdeztük az új feladatokról.

 Hódmezővásárhelyi székhellyel rendelkező oktatási intézmények fenntartói joga átkerül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által működtetett tankerülethez, kivételek ez alól az alapítványi és az egyházi fenntartású intézmények. A hódmezővásárhelyi tankerület, vásárhelyi központtal, Hódmezővásárhelyi Járási Tankerület néven fogja működtetői jogokat gyakorolni – tudtuk meg Tóthné Kecskeméti Katalintól, aki hozzátette: a központnak a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal biztosít helyet, az első emeleten.

\"\"

Műsorunkban elhangzott, az állami irányítás, fenntartás, alapvetően szakmai irányítást jelet, melybe beletartozik a pedagógusok bérének központi biztosítása és a szakmai továbbképzések koordinálása. Csongrád megyében hét tankerületet hozott létre a törvényi szabályozás, a miniszteri döntés értelmében Hódmezővásárhelyen Tóthné Kecskeméti Katalint nevezték ki tankerület vezetőjének. Vendégünk elmondta, hogy pályázatot kellett benyújtani előzetesen, mely elbírálása után tölthette be a posztot.

Tóthné Kecskeméti Katalinnak korábban a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola igazgatójaként is sok feladata volt, de az új munka is kihívások elé állítja, melyben a kollégák és a család is támogatja. Tóthné Kecskeméti Katalintól megtudtuk, egyes oktatási intézményekben a fenntartói feladatokat látja el, de a 3000 fős lakosságszám alatti településeken, így Székkutason és Mártélyon, a működtetői szerepet is betölti a tankerület.

Elsődleges feladatának tekinti, hogy az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal jó kapcsolatot ápoljon, ennek érdekében felkeresik a tankerülethez tartozó települések polgármestereit, hogy megállapodjanak az átadás – átvétel részleteiről. Megnyugtatásként Tóthné Kecskeméti Katalin elmondta január elsejétől a munka ugyanúgy folytatódik majd az intézményekben, ahogy azt december 21-én abbahagyták, hiszen az iskolák munkatervvel, a tanévre kialakított miniszteri rendeletnek megfelelően a tanév rendjében meghatározottak szerint kell folytatniuk az oktatást.

Természetesen az oktatási intézmények önállósága megmarad – folytatta vendégünk, az elkövetkezendő időszakban kell az új pedagógiai programot és az alapdokumentumokat megváltoztatni 2013 március 31-ig. Hosszú folyamat eredményeként lesz érezhető a változás, amely a gyerekek, a családok érdekeit szolgálja, melynek célja a valódi esélyegyenlőség megteremtése.

Forrás: promenad.hu