Az új argárkamarai törvényről rendeztek gazdafórumot kedden, Szegeden. A szakmai tanácskozáson előadást tartott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke, országgyűlési képviselője is.

A Megyeházán Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara átmeneti elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta november 30-án zárul a Magyar Agrárkamaránál az a regisztráció, amelyet minden termelőnek önállóan kell megtenni. A kamarai választások után a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarának várhatóan 400 000 tagja lesz országosan. Kispál Ferenc elmondta, Csongrád megyében jól halad a regisztráció, hiszen már több mint 16 ezren tettek eleget kötelezettségüknek.

Dr. Polner Örs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében elmondta, fölvették a kapcsolatot az Agrárkamarával, mivel ők rendelkeznek szabad hellyel ezért az Agrárkamara épületébe fog beköltözni, terveik szerint, a Kormányhivatalnak a Földművelésügyi Szakigazgatási szerve.

Előadásában Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részletezte, hogyan tudja a gazdák érdekeit segíteni az új kamara. Elmondta akkor lesz az ország versenyképes, ha az alapokat tesszük rendbe, itt kiemelte az új földtörvényt, az új kamarát, a termőföldek forgalmáról szóló törvényt valamint a termelői integrációról szóló törvényt is. Majd kitért a fiatal gazdák kérdésére is, hangsúlyozta: segíteni kell a generációváltást, hiszen jelenleg hazánkban 6 százalék alatt van a 40 év alatt gazdák aránya.

A délelőtt folyamán Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy november 30. után nem lesz lehetőségük a gazdáknak a regisztrációra, ezzel elvesztik azt a lehetőségüket, hogy beleszóljanak a kamara munkájába, nem választhatnak és ők sem lesznek választhatóak. Győrffy Balázstól megtudtuk a kötelező regisztrációt a kamarai tanácsadóknál, a falugazdászoknál, a könyvelőknél, illetve a Magyar Agrárkamara honlapján található online felületen lehet megtenni. Elmondta a procedúra csak akkor teljes, ha az 5000 forintos regisztrációs díjat is befizetik a hónap vége előtt.

Győrffy Balázs kifejtette a regisztráció után 2013-ban kezdődnek a választások. Február 1. és 21. között választják meg a megyei küldötteket a gazdálkodók, akik majd a későbbiek folyamán az ország mind a 20 területi kamarájában március 9-én megválasztják az országos küldötteket, akik alakuló ülésükön megalkotják az alapszabályt, megválasztják a tisztségviselőket. Jogilag ekkor jön létre a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara.

A szakmai találkozón részt vett dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, akitől megtudtuk: igen nehéz évet tudhatnak a gazdák maguk mögött, hiszen faggyal és aszállyal egyaránt szembesülniük kellett. Éppen ezért az idei év legfontosabb feladat volt, hogy a gazdálkodókat megtartsák a termelésben, ehhez 150 milliárd forintnyi támogatást hoztak előre, ennyivel fizettek ki többet a gazdálkodók számára. Dr. Feldman Zsolt elmondta, abban bíznak, hogy az ősszel lesett csapadék megfelelően előkészíti azokat a növényi kultúrákat, amelyek révén az ország kenyere jövő évben is meg fog teremni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta a 2013-as év egy intenzív időszak lesz a magyar mezőgazdaság szempontjából, hiszen reményeik szerint életbe fog lépni az új földforgalmi törvény – majd hozzátette, komoly előkészületek zajlanak az öntözéssel kapcsolatban a kormányzatban. Terveik szerint ez a kérdés megfelelő módon, az állam által menedzselve kerüljön a következő években finanszírozásra és ellátásra.

Forrás: promenad.hu