Eredményesnek bizonyult Székkutason a lakossági fórum. A Gregus Máté Általános Iskolában Szél István polgármester többek között összegezte az elmúlt évet, illetve 2017. év terveibe is beavatta az érdeklődőket, illetve az új szemétszállítási rendszerről is beszámolt.

Elsőként 2016. év fejlesztései kapcsán kérte a lakosok segítségét. Mivel a településen három nagy beruházás volt, méghozzá a szennyvízberuházás, a belterületi útfelújítás, és ivóvízminőség javító program – ezeknek a garanciája még él – így ha bármilyen műszaki problémát, süllyedést tapasztalnak a lakosok, azt jelezzék az önkormányzat felé.

A település kapujában elhelyezett kamerarendszer működését is bemutatta a polgármester, mely bruttó 15 millió forintból valósult meg. Elmondta, további 80 kamera kiépítését tervezik. A polgármester szeretné, ha 2018 júniusára, az egészségház és környezete, a polgármesteri hivatal és udvara, az iskola, az óvoda, és további terek, parkok biztonsági szempontból kamerávval lennének ellátva. Tovább folytatják a Sportcentrum felújítását, jelenleg zajlik a temető rekonstrukciója, a ravatalozó előtti terület új térkővel való ellátása, a zöldesítés, és lakossági kérésre fúrt kutakat is létesítenek.

Április elsejétől új szolgáltató viszi a szemetet. Eddig Csongrádról érkeztek a szemétszállítók, ezek után pedig Hódmezővásárhelyről fognak. A település grémiuma arról döntött, hogy csatlakoznak a vásárhelyi mintához, miszerint a kommunális szemetet olyan új edényzetbe helyezhetik el a lakosok, amely chippel lesz ellátva és ürítés után kell fizetni, negyedévente.  Az edények költsége 8-9000 ezer forint, melyet az önkormányzat biztosít a lakosok részére. Ezáltal a szolgáltató chippelés alapján számolja ki az elszállított hulladék után a díjat.

A tájékoztató után lakossági kérdések következtek. Egy hölgy a szemétszállítás kapcsán érdeklődött, hogy eddig kéthetente vitték el a szelektíven gyűjtött műanyagot és papírt, ezen túl is így lesz-e. - Ez havi egy, vagy 2 alkalommal fog megtörténni, de hamarosan szórólapon kapnak információkat a lakosok. A kommunális hulladék elszállításának időpontja, továbbra is minden héten hétfőn lesz majd.

A fúrt kutak kapcsán a következő kérdés fogalmazódott meg: A falu belterületén mi lesz 2019 után a fúrt kutakkal? – 2018. december 31-ig kell bejelenteni, ha valaki fúrt kúttal rendelkezik. Amennyiben ezt valaki elmulasztja az 300 ezer forintos büntetésre számíthat. Arról viszont nem esett szó, hogy ha valaki bejelenti, kell-e azután fizetnie valamit – mondta el Szél István, aki hozzátette, kell egy fórumot tartani e témakörben, az illetékes személyek meghívásával.

Forrás: promenad.hu