Több fontos már a jövő évre vonatkozó döntés is megszületett az év utolsó testületi ülésén Székkutason szerdán délután. A beszámolók elfogadása mellett döntöttek az állati hulladék tárolásról és a közétkeztetést biztosító cég kiválasztásáról.

A  képviselőket örömhírrel fogadta Szél István polgármester, elmondta két órája értesítették, a hitelátvállaláson túl a magyar kormány jóvoltából újabb 15 és fél millióhoz jut Székkutas működésének finanszírozására. Ezzel az idei évben 25, két év alatt 50 milliónyi plusz állami pénzhez jutott a község, mondta a polgármester.

Az ülés elején Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi igazgató számolt be az iskola átvételéről, annak előnyeiről és a működtetés folyamatáról. Kérdésre válaszolva kijelentette, minden költség ezentúl a fenntartót, azaz az államot képviselő intézménykezelőt terhel, de az átvételből senki nem fog megérezni semmit.

A testület meghallgatta és elfogadta Bajkán György tűzoltó őrnagy az orosházi tűzoltóság vezetőjének beszámolóját, melyből kiderült, igen kevés dolguk akad Székkutason, de ha kell a belvízi védekezésben is segítenek.

Az önkormányzat a jövő évi közétkeztetésre mely több mint 130 napi adagot jelent, 3 céget keresett meg, de csak egytől kapott ajánlatot. Így az eddigi szállító, a Hód-Menza kft végzi ezt a feladatot, minimális díjemeléssel.

Novemberben 1 millió forint értékben 53 köbméter fát is kapott a falu, ezt januártól kezdik kiosztani, döntött a testület, miután megigényelték a szegedi erdészettől. Emellett szó esett a hulladékdíj, maximálisan meghatározott mértékének emeléséről mely 4,2 %, illetve a közvilágítás karbantartásának megbízásáról.

A jövőben a törvény nem kötelezi a településeket állati eredetű hulladéktároló fenntartására, így a testület felszámolja a 2 millió éves kiadást jelentő telepet. A terület rehabilitálására és későbbi ellenőrzésére külön fognak figyelni.

A testületi ülést követően közmeghallgatásra is sor került melynek elején a közüzemi szolgáltatók tartottak fogadóórát.  Az áram, víz, gáz szolgáltatók mellett, a Csomifüst és a Víziközmű társulat is képviseltette magát.

Dr. Rádi Norbert vásárhely rendőrkapitánya a közrendről és a bűncselekményekről tartott beszámolót, melyben kiemelte, továbbra is biztonságos a település. Elmondta a külterületeken megnövekedett elkövetések miatt jövőre növelik a jelenlétet a tanyavilágban, ebben jó szolgálatot tesz pár új Skoda Yeti terepjáró, valamint egy harmadik körzeti megbízott szolgálatba állítása.

Forrás: promenad.hu