December 17-én, hétfőn Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ünnepélyes keretek között kinevezte a járási hivatalok vezetőit, akik Budapesten, a Millenárison esküt is tettek. December 18-án kedden Szegeden pedig a sajtó előtt is bemutatták az újonnan kinevezett tisztségviselőket. Az eseményre a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében került sor.

Januártól vidéken 175 járási hivatal és a fővárosban 23 kerületi hivatal kezdi meg működését a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként, hogy a megyei szintén alacsonyabb államigazgatási feladatokat ellássák. December 17-én hivatalosan esküt tettek a leendő járási hivatalvezetők, akiknek a feladata az lesz, hogy a jogszabályokban és belső szabályzatokban a hatáskörükbe utalt feladatokat ellássák, biztosítsák a járási törzshivatal és szakigazgatási szervek feladatellátását, a hivatal működésének üzemeltetetést, s ők gyakorolják a munkáltatói jogokat a járási hivatal és szakigazgatási szerveinek kormánytisztviselői felett.

A Csongrád Megyei Kormányhivatalban, Polner Eörs főigazgató mutatta be az újonnan kinevezett megyei tisztségviselőket és azt is leszögezte, hogy a január 1-től felálló járási hivatalok megfelelnek a 21. század követelményeinek, az ügyfelek pedig majd a saját bőrükön tapasztalhatják, hogy az állam erős, méltányos és tisztelhető, illetve a hivatal mottója is elhangzott: "Járásnyi közelségben az állam."

Csongrád megyében 7 járási hivatal került kialakításra:

Hódmezővásárhelyi járás - Dr. Makó András
Szegedi járás - Bodó Imre
Csongrádi járás - Dr. Holubán Csilla
Makói járás - Weszely Tamás
Szentesi járás - Dr. Tóth Flórián
Kisteleki járás - Darabos Orsolya Katalin
Mórahalmi járás - Dr. Szántó Mária

 Hódmezővásárhelyen a törzshivatal létszáma 53 fő lesz, amelyből 43 státuszt ad a város, a többit pedig az odatartozó települések Mártély, Székkutas és Mindeszent. A vezetői tisztséget az eddigi aljegyző, Dr. Makó András látja majd el, aki 1990 óta dolgozik a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban, végigjárta a hivatali ranglétrát és az évek során sok tapasztalatot és gyakorlatot szerzett.

\"\"

Makó András elmondta, hogy az új munkakör nem jár sok változással, hiszen hasonló lesz, mint eddig: hatósági feladatokat kell ellátni, valamint szintén fontos lesz, hogy az ügyfeleket minél magasabb szinten szolgálják ki.

Fontos tudni, hogy a jegyzői hatáskörök egy része a járási hivatalhoz kerül, valamint az okmányirodai ügyintézés, a szociális ügyek egy köre - az ápolási díj, az idős korúak járadéka, a közgyógy ellátás, illetve a környezet tanulmányok készítése tartozik ide, tehát a normatív ellátások - valamint a gyermekvédelem és gyámügyi igazgatás is járási szintre lép.

Január elsejétől a szabálysértési ügyintézők is a járási hivatal dolgózói lesznek, így klasszikus hatósági, igazgatási feladatok fog ellátni a hivatal. A törzshivatalon kívül még 5-6 szakigazgatási szerv tevékenysége is csatlakozik a hódmezővásárhelyi járási hivatalhoz, amelyek eddig kormányhivatali szinten voltak ellátva.

Dr. Makó András azt is elmondta, hogy a hivatal helye nem változik, az ügyfelek továbbra is a Kossuth téri Polgármesteri Hivatal földszintjén tudják az ügyeiket intézni, valamint a nyitvatartás is a régi marad, hiszen az egyeztetések során megállapodás történt, hogy a már megszokott és bevált renden nem kívánnak változtatni.

Forrás: promenad.hu