„Kutas, Kutas, te csodás sík rónaság. Itt ringatta bölcsőnket édesanyánk. Hófehér kis tanyánk körül, diófán rigó fütyül. Kutas, Kutas a madár is néked örül.” – Murgács Kálmántól származik ezen idézet, akiről 2017. március 15-én – ünnepélyes keretek között – elnevezték a székkutasi művelődési házat, és akinek domborművét felavatták a kultúrház falán.

Murgács Kálmán, a Nemzeti Munka Érdemkeresztjével kitüntetett dalköltő és nótaszerző zenei hajlamát édesapjától örökölte, hiszen ő is jó hegedűs volt. Szerzeményeit saját maga adta elő, és az elsők között volt, aki a Zeneakadémia pódiumán a magyar nótát megszólaltatta. Nagyrészt saját szövegére 1936-ig 300-nál több dalt szerzett. 1939-ig kétszáznál több dala jelent meg nyomtatásban. Több színdarabhoz szerzett kísérő zenét, ezen kívül versek, dalszövegek és színdarabok írásával is foglalkozott. Murgács Kálmánt politikai okok és irredenta szellemű dalai miatt, kitiltották Budapestről, így 1947-1958 között Székkutason élt, ahol szeretettel, türelemmel tanította, nevelte a hozzá forduló zenélni vágyókat. Az emlékét őrző helyiek szerint a székkutasi évei alatt közel harminc nótát szerzett. A nótaszerző hetvenhárom éves korában hunyt el.

Az ő emléktábláját avatták fel ünnepélyes keretek között a Murgács Kálmán Művelődési Ház falán, március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról való megemlékezést követően. A domborművet, melyet Lantos Györgyi szobrászművész készített, Szél István polgármester és Szabó Emese kulturális tanácsnok leplezte le.

 „Fontosnak tartottuk, hogy olyan személyről nevezzük el a művelődési házat, aki itt helyben is ismert volt, itt élt, alkotott, a település kulturális életét gazdagította. Az külön szerencse, hogy országszerte ismert személy volt. A település idősebb tagjai még személyesen is ismerték a dalszerzőt, így személyes kötődés is megvolt az ő nevéhez” – emelte ki beszédében Szabó Emese települési képviselő, kulturális tanácsnok.

Ehhez kapcsolódóan egy kiállítás is várta az ünneplő közönséget az intézmény aulájában, illetve nótakörök találkozójára is sor került. A nótaszerző tiszteletére 2016-ban alakult meg a Murgács Kálmán Nóta Klub, akik 13 népdalkör társaságában emlékműsorral tisztelegtek a művelődési ház névadója előtt.

Forrás: promenad.hu