A Székkutasi Kistermelők Szövetsége minden esztendőben tart megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Szél István polgármester így fogalmazta meg beszédében a forradalmi tett jelentőségét: „1848 a nemzeti összefogás egyik legelső és legjelesebb pillanata volt. A remény beteljesülésének korszaka.  Egy olyan pillanat, ahol a magyarság vállvetve küzdött az ország függetlenségéért és a szabad jövőért. Az itt élők akkor és a későbbi időkben is érezték a béklyótól, kötöttségektől mentes függetlenségnek a varázsát. Ezt a lángot mindig őrizték, és generációkról generációkra adták tovább. A mostani világban más kihívások elé nézünk, de egy valamiben nem változtunk. Manapság is meg kell küzdenünk időről-időre függetlenségünkért, szabadságunkért, döntéseink igazáért. Most persze nem Metternichnek, Haynaunak vagy Rákosinak hívják az elnyomókat, hanem sok esetben láthatatlan erők vagy báránybőrbe bújt farkasok képében támadják a magyarok kivívott jogait, határaink biztonságát, hagyományaink és évezredes szokásainkat, amelyekkel szemben határozottan ki kell állnunk a saját igazunkért, ahogy tették azt őseink 1848-ban.”

A Gazdaköri bált Paplukács Dóra, a szövetség elnöke nyitotta meg. „Próbálunk minél színesebben programokat szervezni, amelyekkel összefoghatjuk a gazdákat. Tavaly nyertem meg az elnökséget, és azóta az egyik legnagyobb eseménnyé nőtte ki magát a március 15-e körüli bál. Emellett ebben az évben számos szakmai programot szervezünk, hogy a gazdák minél több információhoz jussanak mind a pályázatokról, mind a termelésről, mind az értékesítésről. Most körülbelül 40 fő tagja a Kistermelők Szövetségének, és a következő esztendők legnagyobb célkitűzése, hogy ezt a számot növeljük. Elsősorban a fiatalokat szeretnénk bevonni. Az elmúlt évet kicsit megnehezítette azt, hogy nekem van egy másfél éves kisfiam, de így is sikeresen alakult a tavalyi év. A jövőben pedig szeretnénk minél több rendezvényt létrehozni” – fogalmazott az elnökasszony.

Doráné Gyömrei Anita a családi gazdaságban dolgozik: „Édesapám teremtette meg a gazdaságunk alapjait édesanyámmal egyetemben. 2008-ban indultunk a fiatalgazda pályázaton az öcsémmel, innentől datálható a mi hivatásos mezőgazdasági létünk. Gyarapítottuk a földterületeinket, később a sikeres állattenyésztési pályázatoknak köszönhetően ez irányban is tudtunk bővülni. Amiben még fejlődnünk kellene, az a terménytárolás. A Kistermelők Szövetsége mindenben a segítségünkre van a különböző előadásokkal, fórumokkal. ”

A vacsorát Vladár Sándor református lelkész és Jakab Zoltán plébániai kormányzó áldotta meg, melyet követően el is fogyasztották a székkutasiak az étkeket.

A rendezvény nemcsak székkutasiak vettek rész, jelen volt például Szenti Tibor néprajzkutató és neje Hódmezővásárhelyről, illetve Rék testvérvárosi település ez külön delegációval érkezett a jeles alkalomra. Illetve ajándékot kapott Paplukács Zoltán és neje, valamint Kapocsi János és neje, mindkét pár házassági évfordulóját ünnepli a napokban. Valamint Gyömrei Antalné Mészáros Erzsébetet pedig születésnapja alkalmából köszöntötték fel a bálon.

Forrás: promenad.hu