Megnyitotta kapuit a székkutasi Falumúzeum, amelyre sokan nagy izgalommal érkeztek, hisz a megújított emlékházat most láthatták először. A kiállítás a falusi vendégszobán át a falu történetét és a fehérgárda mozgalmat is bemutatja az érdeklődők számára - Galériával!

Szél István Székkutas polgármestere nyitóbeszédében elmondta, nagy örömére szolgál, hogy ilyen sokan érdeklődnek a község múltja és történelme iránt. Hozzátette, 2012-ben adták be a pályázatot a falumúzeum létrehozásának érdekében, amely sikeres elbírálásban részesült, így 20 millió forintból megtörtént az épület rekonstruálása és új kiállítási anyagokat szereztek be. A kiállítás a falusi vendégszobán át a falu történetét és a fehérgárda mozgalmat is bemutatja.

Szél Istvánt követve Lázár János országgyűlési képviselő is köszöntötte a résztvevőket és kifejtette: a magyar kormány örömmel támogatta Székkutas települését, hogy létrejöjjön egy olyan helytörténeti múzeum, amely feldolgozza az elmúlt 200 esztendőt és a múlt lezárásához közelebb viszi az itt élőket. Hozzátette, a Darányi Ignác terv keretében a vidékfejlesztés támogatására a magyar kormány jelentős összegeget áldoz. A múzeum felújítása részben köszönthető a polgármesternek, képviselőtestületnek és természetesen a lakosok szorgalmának.

- Székkutas egy olyan település, amelyen a 2400 lakosra fejenként egy millió forint fejlesztés jut az elkövetkezendő időben, hisz 2,5 milliárd összegű fejlesztés van tervben – fejtette ki Lázár János.

Szenti Tibor író, néprajzkutató, a község díszpolgára ünnepi beszédében átadta a székkutasi emlékházat és elmondta, a kiállítás létrejöttében sokan, mind szellemi, mind fizikai munkában szorgoskodtak és eredményképp egy példaértékű létesítményt hoztak létre a településen.

A rendezvényen volt szerencsénk találkozni Rostás János volt fehérgárdistával, aki a 64-65 évvel ezelőtt történteket felelevenítve elmondta, ő már 84 éves és nehéz beszélnie, mivel a letartóztatásuk és az akkori időszak sok sebet ejtett rajta és társain. A kiállítás tárgyai és képei visszaidézték azt az időszakot, amikor a börtönből hozták vissza láncra verve három társával együtt és sajnos az akkor szerzett sebeket, ha megpiszkálják újra előjönnek, de a múzeum nagyon színvonalas összeállítása méltó a faluhoz és lakosaihoz.

A kiállítás megnyitójára sokan nagy izgalommal érkeztek, hisz a megújított emlékházat most láthatták először. Szabó Istvánné helyi lakos elmondta, nagy örömére szolgál, hogy egy ilyen színvonalasan berendezett múzeumot hoztak létre a településen, amelyből még gyermekeik és unokáik is sokat tanulhatnak. Hegedűs Istvánné Kútvölgyről érkezett egy tíz fős társasággal, mivel elmondása szerint nagyon szereti az olyan rendezvényeket, ahol tudásra tehet szert. Hozzátette, egy nagyon értékes kiállítást tekinthetett meg itt Székkutason és minden teremben talált valami érdekeset és elgondolkodtatót.

Forrás és fotók: promenad.hu