A megújult székkutasi emlékház, amely a falu történetét és kulturális életét mutatja be október 5-én délután 14 óra 30 perckor nyitja meg kapuit – emelte ki Szél István, Székkutas polgármestere a Rádió 7 csütörtöki Napraforgó műsorában, amelyben Égető Gyulával beszélgetett.

Szél István, Székkutas polgármestere a műsor elején elmondta, az elmúlt három évben sikerült székkutasivá válnia, amelyben nagy segítséget nyújtott számára a lakosság. - 2010 októberében a településsel kötöttünk egy megállapodást, kaptam egy lehetőséget, hogy megvalósítsam a közös elképzeléseket. A település alpolgármesterével  Rostás Péterrel is nagy összhangban dolgozunk. Minden héten egyeztetünk és ő a társadalmi ember, akinek a lakosok elmondják panaszaikat, észrevételeiket – fejtette ki a polgármester.

Kiemelendő, hogy a település 2010 óta minden beadott pályázatot megnyert. Hamarosan a falu sportpályáját és sportcsarnokát is felújítják. Ennek keretében fűtéskorszerűsítés, nyílászárók cseréje, illetve egy salakos futópálya megépítése van tervben.

A székkutasi falumúzeumot 20 milliós támogatásból újították meg az elmúlt időszakban. Ebből az összegből az épület rekonstruálása történt meg, illetve a múzeum berendezése, amely a falu történetét, kulturális életét mutatja be a látogatók számára. A székkutasi emlékház október 5-én délután 14 óra 30 perckor nyitja meg kapuit.

Székkutas is küzd a belvízzel - jelentette ki Szél István. Hozzátette: egy 65 milliós beruházásból megkezdődött a Németh László utcában és a hátsó dűlő úton a belterületi vízrendezés, amely által a belvíz gravitációs úton folyik majd a Kakasszéki érbe. A polgármester emellett kiemelte, a település elérkezett életének eddigi legnagyobb összegű, illetve jelentőségű beruházásának megvalósításához. - A csatornarendszer kiépítése 1,1 milliárdos összegből jön létre, amely által élhetőbbé, lakhatóbbá válik a község. A munkálatok természetesen okozhatnak kelletlenséget a lakosok számára, de hiszem, hogy kifizetődik a sok munka – fejtette ki a műsor vendége.

A székkutasi önkormányzat jelenleg 30 hektár földdel rendelkezik, amelyből 5 hektáron közmunkaprogramban negyven ember kap lehetőséget a gazdálkodásra. A maradék 25 hektárt kihirdették, és a pályázók között háromszoros túljelentkezés volt. A megpályázott földterületet 50 kisebb-nagyobb részre osztották fel, amelyre a nyertesekkel két évre szóló szerződést írtak alá.

Forrás és fotók: promenad.hu