A székkutasi civil szervezeteket bemutató sorozatunkban ebben a hónapban a Gregus Máté Bio Kertbarát és Faluszépítők Klubbal ismerkedhetnek meg közelebbről olvasóink. Az egyesület életébe Mihály Ferenc elnök kalauzolásával nyerhetünk bepillantást.

A klub 1996 tavaszán alakult meg mintegy 30 fővel. Volt olyan időszak, amikor emelkedett a tagok száma, az utóbbi időben viszont a tagság öregedésével 20 főre csappant a létszám. Gregus Máté leszármazottja, Mariska néni hozzájárulásával vették fel a falu alapítójának nevét.

Összejöveteleiken eljárnak egymás házához, ahol részt vesznek szüreteléseken, metszési bemutatón, illetve megbeszélik, kinek milyen problémája van. Társadalmi munkában a község világháborús emlékműveinek rendbetételében, a névadó sírjának gondozásában és a közterületek csinosításában segítenek. Időnként más települések kertbarát klubjaihoz is el szoktak látogatni. Tevékenységi körükhöz közel álló rendezvényekre is járnak, úgy mint a Makói Hagymafesztiválra vagy a Szentesi Lecsófőző Fesztiválra. Nyáridőben egy-egy tagtárs udvarán szalonnasütést tartanak, beszélgetéssel fűszerezve.

Minden évben van egy megyei kertbarát értekezlet, ahol a települések vezetői összegyűlnek, és ahol a megyei és az országos vezetők is jelen vannak. Mindig más helyszínen van a rendezvény, így a problémák, aktualitások megbeszélése mellett egymás tevékenységének megismerésére is lehetőség nyílik.

Jelenleg a Szentesi Lecsófőző Fesztiválra készülnek, ahová már beadták a nevezésüket. Az ősszel megrendezésre kerülő szüreti mulatságból idén is kiveszik a részüket, mint ahogy Székkutas valamennyi nagyobb rendezvényének aktív közreműködői, hiszen a gyermeknapon, a Mezi Fesztiválon, vagy legutóbb a szántóversenyen és motoros találkozón is képviseltették magukat mint helyi civil szervezet.

Forrás: Kutasi Hírek