Korabeli fényképek, újságcikkek és dokumentumok, a szőlőművelés és a gyümölcstermesztés eszközei, valamint az egykoron több mint félezer darabos könyvtárának néhány kiemelkedő jelentőségű, dedikált kötete látható a hódmezővásárhelyi Emlékpont Galéria legújabb, idősebb Gregus Mátéról szóló kiállításán, amely december 10-én nyílt meg.

 

Blazovich Péter elmondta, hogy a kiállítás egy része már látható volt idén ősszel Székkutason, az ott bemutatott anyagot tovább bővítették az Emlépont munkatársai. A vásárhelyi közgyűjtemény intézményvezetője szerint egy olyan értékes embert sikerült megismerniük, aki nem csak jelszavakkal dobálózott, a szavakat nála tett is követte. Blazovich Péter arról is szólt, hogy a mintagazda teljes írott életművét digitalizálták, és a róla szóló írásokkal együtt most már ezek is hozzáférhetők.

Szél István, Székkutas polgármestere beszédében kiemelte, a XX. század első évtizedeiben Gregus Máté fáradhatatlan szervezőmunkájának köszönhetően lett Vásárhely-Kutasnak patikája, orvosa, óvodája, iskolája, olvasóköre, postája, református és katolikus temploma, anyakönyvi hivatala, heti piaca és csendőrsége. A község idén posztumusz diszpolgári címet adományozott a „homoki apostolnak”, emlékére domborművet és mellszobrot avattak.

Dr. Szabó Ferenc nyugalmazott levéltárigazgató a székkutasi mintagazda egyik legfőbb érdemeként említette, hogy felismerte az általános és szakmai műveltség fontosságát, és felkarolta az oktatást. „A község a legszerencsésebb és legátgondoltabb településfejlesztés példája, amiben nagy érdeme volt Gregus Máténak és a hozzá hasonlóan gondolkodóknak” – fogalmazott.

 

A sors úgy hozta, hogy Kérdő Sarolta gyermekként nem sokat hallhatott dédnagyapjáról, mivel akkor a Gregus nevet sem nagyon volt szabad kiejteni. Személyes hangvételű visszaemlékezésében a család szenvedéseit idézte fel. Mint mondta, Gregus Máté legidősebb fia, aki szintén a Máté nevet kapta, egy provokátor áldozata lett. „Rákosi talpa alatt fütyülni fog a szél” – ez a mondat elég volt, hogy a kemény munkával felépített mintagazdaságot elvegyék, őt magát pedig börtönbe zárják. A hatalomra jutott emberek hozzá nem értését bizonyítja, hogy akik kezébe a birtok került, azokat a fákat, amelyek nem hajtottak azonnal gyümölcsöt, kivágatták, és az is jellemző, hogy citromot és gyapotot akartak termelni a kutasi határban.

A család gyermekei számára a továbbtanulás lehetősége 1963-ban nyílt meg. Kérdő Sarolta az első komoly ismertetőt Gregus Mátéról a rendszerváltáskor olvasta Szenti Tibor író, néprajzkutatótól. Most azzal kívánja folytatni a dédnagyapja által megkezdett utat, hogy alapítványt hoz létre olyan székkutasi gyermekek megsegítésére, akik tehetségük alapján továbbtanulhatnának, de ezt szüleik anyagi helyzete nem engedi meg.

A megnyitón jelen volt Gregus Mária, aki köszönetet mondott a kiállítás szervezőinek, valamint Kérdő Saroltának is, aki a család történetének kevésbé ismert részleteit osztotta meg a közönséggel.

A rendezvényen közreműködött Boleman Kata, aki népdalokat énekelt.

 

 

Forrás: promenad.hu