A székkutasi Emlékház udvarán május elseje tiszteletére májusfát állítottak szerdán. A díszítésbe az iskolásokat és az óvodásokat is bevonták, akik a pajtában megrendezett kiállításon a régi május elsejék hangulatából is ízelítőt kaphattak.

A pajtában a tablókra kerültek Anda gyulának a nyolcvanas években megrendezett, székkutasi felvonulásokat megörökítő fotói, valamint az Emlékpontból kölcsön kapott kisdobos és úttörő egyenruha is, és itt díszítették szalagokkal, léggömbökkel és papírból kivágott madárkákkal az óvodások és a kisiskolások a májusfát, miközben az asszonykórus a májust köszöntő dalokat és a régi felvonulások hangulatát idéző néhány mozgalmi dalt adott elő.

A májusfa tetejére a Székkutason most virágzó akácnak egy ága került, majd a májusfát az Emlékház bejáratánál állították fel.

Blaskó Jánosné, a Székkutasi Olvasókör szervezőtitkára mesélt a gyerekeknek a munka ünnepének eredete mellett a május elsejéhez kötődő népi hagyományokról is, így az is szóba került, hogy ha egy legény annak idején egy lánynak májusfát állított, az már a kapcsolatuk komolyságát igazolta.

A májusfa állítás zsíros kenyér partival és teázással zárult, amelyhez a friss hagymát és retket a település önkormányzata biztosította.

Forrás: promenad.hu