A CS-02M/01/5620-3/2014 számú Hatósági Szerződés alapján Székkutas Község Önkormányzata a kistérségi startmunka mintaprogramjának megvalósításához 41.843.261,- Ft összegű vissza nem téríthető céltámogatásban részesült, mely az alábbiakat tartalmazza:

- Bér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó

- Beruházási és dologi költségek

A program 35 fővel indult 2014.03.04-én, jelenlegi létszám (április 17.) 34 fő.

A megüresedett helyek feltöltése folyamatos.

A programban résztvevők Háztáji Növénytermesztő és Tartósító képzésen is rész vesznek, amelynek indulási időpontja még nincs meghatározva. Ez alól mentesülnek azok a résztvevők, akik ugyanezt a képzést az előző programban már elkezdték, illetve sikeresen be is fejezték.

A 2012. és 2013. évben működött mezőgazdasági startmunka programok eredményeképpen sikerült a településen olyan eredményeket elérni, amelyek folytatása mindenképpen indokolt. Székkutas Község Önkormányzata rendelkezik szántóföld tulajdonnal, amelyeken a mezőgazdasági projekt keretén belül értékteremtő közfoglalkoztatást tud megvalósítani.

Az eddigi 5ha 2014-ben 10 ha-ral gyarapodott. A projekt időtartama alatt célunk, hogy a munkavállalók a vetéstől a betakarításig részt vegyenek a növénytermesztésben. A 35 főből 31 fő az előző mezőgazdasági, valamint hosszabb távú programban is részt vett. A többi 4 fő az aktív álláskeresők közül került ki, mint új belépő.

A következő növények termesztése került be a programba: seprűcirok, fűszerpaprika,  vöröshagyma, csemegekukorica, sütőtök, cékla, takarmány kukorica, szárazbab, mák, konyhakerti vegyes zöldségek, valamint kamilla termesztése.

A megtermelt termékek szociális támogatásként (természetbeli juttatásként) a rászorult családok részére kiosztásra kerül. A kamilla és ciroktermesztés és annak seprűkészítéssel történő felhasználása a program új eleme. A 2013-ban elkezdett állattartást folytatjuk, a szárnyasok létszámát emeljük, valamint 8 darab sertés került megvásárlásra. Tésztakészítésnél a tojást felhasználjuk, a tésztát segélycsomagok részeként szétosztjuk a rászorulók között. A megtermelt kamillát a helyi Herbária Zrt. feldolgozná és tea formájában visszajuttatja az önkormányzathoz. A tea szerves részét képezné a segélycsomagoknak.