Az idei évben már az egész ország érezheti a jégkármérséklő-rendszer áldásos hatásait.

Az egész országban óriási károkat tud okozni egy-egy jégesővel tarkított időjárási anomália. A leginkább rizikós hónapoknaka május, június és a július számít. A gabonában, repcében, esetleg a napraforgóban és a gyümölcsösök terményeiben tehet kárt a jég. A környéken sok gazdálkodó van, sokan élnek a mezőgazdaságból, így kulcsfontosságú az, hogy milyen a termés.

Most van rá lehetőség, hogy a jégkárokat enyhítsék. Ennek alapja az Országos Meteorológiai Szolgálat szuperszámítógépe, amely ötször nagyobb teljesítményre képes, mint a korábbi klímakutatásra használt eszköze. Ez egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos jégkármérséklő-rendszerét is kiszolgálja majd.

– Ennek a számítógépnek köszönhetően az eddigieknél pontosabb éghajlatváltozási kutatásokat, modelleket, előrejelzéseket tudunk kialakítani, tenni, meg tudjuk majd mondani, hogy milyen klímajövő várható, ami segítheti a mezőgazdaságot a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban – mondta Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a nak.hu-nak. – Például jobban tudjuk számszerűsíteni, hogy a napi átlagos hőmérséklet mennyivel fog növekedni, mennyi nappal lesz több a forró napok száma. De azt is, hogy a csapadék átlagos mennyisége csökken vagy nő, esetleg azt is, hogy egy adott mennyiségű csapadék húsz nap alatt egyenletesen elosztva hullhat le vagy egy nap alatt. Így ezek alapján a mezőgazdaságban tevékenykedők kidolgozhatják a maguk alkalmazkodási, változtatási terveiket.

Az OMSZ elnöke hozzátette, a legjobb, legfelkészültebb szakembereiket irányítják át erre az új feladatra. E szakemberek jelzik majd azt is, hogy hol és mikor várható a jégeső megjelenése, és adják ki a veszélyjelzést a jégkármérséklő-rendszert irányító központ számára, ami helyi szinten is megjelenik. Országszerte 984 darab generátort telepítenek. Székkutason Dajkáné Mihály Évához lesz felszerelve a berendezés. Ide érkeznek meg az információk. „Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapujuk majd a telefont, hogy most van esély jégesőre. Ilyenkor elindítunk egy olyan rendszert, ami acetonos ezüstjodidot párologtat a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki” – fogalmazott Dajkáné Mihály Éva. Egy tervezett párologtató állomásról óránként egy liter ezüst-jodid oldat kerül majd a levegőbe, ami nem sokkal több, mint egy nagyobb teljesítményű otthoni párásító készülék kapacitása. A jégeső-elhárításnál olyan kevés ezüst is hatékonyan meg tudja oldani a jégképződést, ami a földre hullva és a talajba kerülve a környezetnek nem okoz gondot.

Az országos lefedettségű jégkármérséklő-rendszer májusban indulhat el. Az Európai Unióban egyedülállóan a teljes országot lefedő jégkármérséklő rendszer kiépítését javarészt a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett pályázatból fedezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Azonban vannak olyan tételek - összességében mintegy kétszázmillió forint-, amelyek a pályázatban nem számolhatók el, ezt a NAK saját forrásból finanszírozza.


Forrás: www.promenad.hu