A Rákóczi Szövetség tevékenységét 1989 óta a határon túli magyarság szolgálatában végzi. Célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszútávú megmaradásáért folytatott küzdelmében. 

Öt évvel ezelőtt a magyarországi egyházak aktív szerepvállalásával valósult meg az eddigi legsikeresebb európai civil aláírásgyűjtés, a magzati élet védelmére irányuló Egy közülünk (One of Us) európai polgári kezdeményezés, amely keretében a szervezők 20 tagállamban mintegy 1.800.000 aláírást gyűjtöttek össze. 

Ezúttal egy másik, a határon túli magyar közösségek jogainak védelmére irányuló polgári kezdeményezés kapcsán szeretnénk kérni az Önök segítségét. 2017 tavaszán az Európai Bizottság bejegyezte a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack polgári kezdeményezés), amely arra irányul, hogy az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében.

Jelenleg az Európia Unióban nincs olyan szabályozás, amely az őshonos kisebbségek nyelvi és kulturális jogait védi.

A külhoni magyarság képviselői 2017. november 10-én a Magyar Állandó Értekezleten egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaország irányába, hogy a magyarországi emberek aláírásukkal segítsék elő az európai polgári kezdeményezés sikerét.

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kezdeményezéssel legalább 1 millió támogató aláírás szükséges. 

A Magyar Állandó Értekezleten a magyarországi parlamenti frakcióval rendelkező pártok, illetve a határon túli magyarok képviselői elfogadták, hogy a magyarországi aláírásgyűjtést a Rákóczi Szövetség koordinálja.

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést elektronikusan és papír alapon is lehet támogatni. A kezdeményezés a http://jogaink.hu/ oldalon írható alá elektronikusan, illetve a Magyar Posta valamennyi hivatalában elérhető az aláírásgyűjtő ív és az ingyenes válaszboríték.

Az aláírási tájékoztató illetve a formanyomtatvány elérhető az alábbi linkekre kattintva:

Aláírási útmutató: http://szekkutas.hu/documents/utmutato_MSPI.pdf

Formanyomtatvány: http://szekkutas.hu/documents/Tamogato_Nyilatkozat_Formanyomtatvanya.pdf

 

Tisztelettel:


Dr. Halzl József

a Rákóczi Szövetség elnöke