Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a 2017. évi fenntartási munkái keretében végeztet munkálatokat az igazgatóság teljes működési területén, így a Hódmezővásárhelyi Szakaszmérnökség területén is.

Üzemelésük során a belvízelvezető csatornák alján iszap halmozódik fel. Ez alapvetően az esővíz általi föld bemosásokból és kisebb mértékben a por szél általi behordásából adódik. Az iszapolódás következtében idővel a belvízelvezető csatornák lefolyási keresztmetszete csökken, így a területen hirtelen jelentkező, nagy mennyiségű csapadék levezetése nem, vagy csak hosszabb idő alatt biztosítható. Ezért volt szükség arra is, hogy az ATIVIZIG kotrási, takarítási munkálatokat végezzen a Kútvölgyi-Kakasszéki főcsatornán, valamint a Pusztaszéli csatornán is.

A főcsatornán 16,7 kilométer hosszon gyökérzónás kotrás, 4 kilométeren pedig a növényzet gépi zúzása, eltakarítása történik. A Pusztaszéli csatornán 7,6 kilométeren kaszálással távolítják a növényzetet el.

A belterületi lakott ingatlanokon és egyéb külterületi ingatlanokon megálló belvizek károkat okozhatnak, így e károk elkerülése érdekében időszakonként a belvízelvezető csatornák lefolyási szelvényét eredeti, tervezett méretére vissza kell állítani kotrással, növényzet eltávolítással.

A Kútvölgy-Kakasszéki és a Pusztaszéli belvízelvezető csatornákon, kisebb-nagyobb szakaszokon minden évben végez az ATIVIZIG hasonló jellegű fenntartási munkát. A jelenleg munkavégzéssel érintett szakaszokon 2010-ben volt utoljára jelentősebb gépi beavatkozás. A Kútvölgy-Kakasszéki csatorna Kútvölgy település alatti részén két éve történt iszapolás, ennek folytatása történt meg az elmúlt időszakban 16,8 km hosszban” – tájékoztatta szerkesztőségünket az ATIVIZIG.

A promenad.hu egyéb munkálatokra vonatkozó kérdésére Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatott:

A 2017. évi fenntartási munkák keretében a Hódmezővásárhelyi Szakaszmérnökség területén, az alábbi csatornákon kerül sor fenntartási munka végzésére Csongrád megyét érintően:

Mártély térségében a Darvasszék-Mártélyi, Mártély-Mindszent-Elegei, Mártélyi-mellék belvízelvezető csatornák növényzet eltávolítása 7,1 kilométer hosszban; Hódmezővásárhely közigazgatási területén a Kútvölgy-Kakasszéki csatorna elejének növényzet eltávolítása 4,1 kilométer hosszban történik meg.  A Mátyáshalmi-főcsatorna két évvel ezelőtti iszapolásból eredő felhasználhatatlan hulladék eltávolításának rendezése 11,8 kilométeren; Székkutas térségében a Pusztaszéli főcsatorna egyoldali kotrása és növényzet eltávolítása 4,6 kilométer hosszban valósult meg. Maroslele térségében a Berényi csatorna iszapolása 2,1 kilométer hosszban; a Szárazér-Porgányi-főcsatorna depónia rendezése és növényzet gépi zúzása 12,05 kilométeren; a Nagyfa-Hódtó-összekötő csatorna gépi zúzása 11,6 kilométer hosszban; Makó térségében a Makói főcsatorna depónia rendezése 2,2 kilométeren valósul meg.

 

Forrás: www.promenad.hu