„Az egyik koronája a magyar művészetnek, hogyha magyar színpadi művekkel emlékezünk meg a Magyar Kultúra Napjáról” – fogalmazott Szabó Emese önkormányzati képviselő szombaton, amikor is az ünneplést a Szentesi Városi Amatőr Színkör által előadott Az ibolya című vígjáték tette teljessé.

A Szentesi Városi Amatőr Színkör nem először járt Székkutason, de a mostani produkciónak több különlegessége is volt. Az egyik, hogy ezúttal nem kabaréválogatással készültek, hanem Molnár Ferenc Az ibolya című egyfelvonásosával, aminek némi aktualitása is van.

„A Múlt évben kiderült rendezőkről, színház igazgatókról, menedzserekről, hogy vissza-visszaélnek a hatalmukkal, helyzetükkel. Ez a darab pedig arról szól, hogy egy kitartó, erkölcsös, vagy talán már megfáradt színházigazgató hogyan utasítja el a felkínálkozó kis vidéki színésznőket” – fogalmazott Dunai József, a Szentes Városi Amatőr Színkör egyesületi elnöke.

Másik különlegessége volt a székkutasi bemutatónak, hogy a társulat életében ez volt az 50. előadás. Dunai József elmondta, hogy 2014-ben jött össze egy társaság azzal a céllal, hogy felélesszék a szentesi felnőtt amatőr színjátszást. „Körülbelül egy évig ismerkedtünk egymással, színpadi helyzetekkel, beszédgyakorlatokkal. Tehát némi előtanulmányt folytattunk. Aztán 2015 júniusában tartottunk egy zártkörű előadást. Megszondáztuk a közönséget, hogy veszik a műsort. Első alkalommal egy kabaréválogatást állítottunk össze. Majd a következő évben is. Illetve mesedarabokat tűztünk műsorra” – mesélt a kezdetekről az egyesület elnöke.

Jelenleg 8 taggal működik a színkör, többségében tanárok, pedagógusok alkotják a társulatot, de van, aki a közigazgatásban dolgozik, illetve aki az iparban. Minden héten próbálnak, illetve nagyon sok helyre hívják is őket.

Szabó Emese önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok az előadás felvezetőjeként is szolgáló beszédében kiemelte, hogy a magyar kultúrát sokféle módon, sok mindennel lehet éltetni, de „az egyik koronája a magyar művészetnek, hogyha magyar színpadi művekkel emlékezünk meg a Magyar Kultúra Napjáról”. Majd hozzátette: „Ha Molnár Ferencre gondolunk, akkor szerintem gyermekkorából, ifjúságából mindenkinek a Pál utcai fiúk jut eszébe. De Molnár Ferenc nemcsak író és újságíró volt, hanem rengeteg színpadi művet alkotott. A színházi jegyzőkönyvek szerint több mint 340 előadása volt csak Budapesten. Én azt gondolom, hogy az ő neve, az ő személye méltó Székkutas számára is.”

 

Forrás: www.promenad.hu