Nótával, zenével emlékezett meg a székkutasi Murgács Kálmán Nóta Klub a névadó halálának 50. évfordulójáról szombaton, a Művelődési Házban.

Az ismert nótaszerzőről méltóbb módon nem is emlékezhettek volna meg a székkutasiak, mint legnagyobb műveinek előadásával. Murgács Kálmán eredetileg Szabó Kálmán néven látott napvilágot. Budapestről költözött Székkutasra, tulajdonképpen politikai menekültként töltött itt több mint egy évtizedet. 1947 és 1958 között élt, alkotott és tanított a településen. Tanítványai a mai napig őrzik emlékét, például az ismert muzsikus, Labozár Antal is, aki tőle tanult zenélni. Az est folyamán ő, zenekara és a székkutasi Harmonika Klub is kísérte a Murgács Kálmánról elnevezett nótaklubot.

A klub alapötlete 2014-re eredeztethető, de maga a megalakul viszonylag friss: 2016 áprilisában vált a gondolatból tett – tudtuk meg Kis Sándorné, a klub társelnökétől. A Nótaklub két már meglévő körből alakult meg, a Kékibolya és a Kamilla népdalkör egyesüléséből jött létre a mostani formáció. Mindkét formáció számos sikert tudhat már a háta mögött, rengeteg arany-, ezüst- és bronzminősítéssel büszkélkedhet mind a Kamilla, mind a Kékibolya népdalkör. Az összeolvadás sikerét pedig mutatja, hogy már most sikerült a Murgács Kálmán Nóta Klubnak egy ezüstminősítést bezsebelnie.

Az est folyamán kizárólag Murgács Kálmán által szerzett művek hangzottak el. Így például kezdésként felcsendült a település himnuszának is beillő „Kutas, Kutas” kezdetű nóta. Az előadásra rengeteget gyakorolt a csoport, az estet megelőző utolsó hetekben vált a felkészülés igazán intenzívvé. Ez szükséges is volt, hiszen ahogy Tóth Antalnétól, a klub társelnökétől megtudtuk, a Murgács dalok igen nehezek, sokat kell gyakorolni, próbálni, hogy valaki szépen szólaltassa meg őket. A gyakorlás hosszú órái meghozták eredményüket, a Nóta Klub gyönyörűen adta vissza Murgács dalait.

A rendezvény különlegessége volt, hogy ezen a fellépésen debütáltak azok a ruhák, amelyeket a klub Székkutas önkormányzatától kapott. Az erdélyi népviseleteket egyenesen Csíkszeredából hozták el a hölgyek. Az utat egy nap alatt járták meg. A ruhák öt nap alatt készültek el, és próbák nélkül, kizárólag a leadott információk alapján szabták a tagokra, de mindenkin tökéletesen mutatott a saját darabja.

Az est fővédnöke Székkutas polgármestere, Szél István volt, aki röviden ismertette a nótaszerző életpályáját, és bejelentette azon tervüket, hogy a település kulturális fellegvára 2017. március 15-én felveszi Murgács Kálmán nevét.

Forrás: promenad.hu