Székkutason október 21-én tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A településen ünnepi műsorral és fáklyás felvonulással, majd koszorúzással emlékeztek meg az eseményekről, valamint a hősökről.

Székkutason az iskolai megemlékezést követően, az Emlékházban folytatódott a városi ünnepség. Kiállítással indult az esemény. A Székkutasi Önkormányzat anyagi támogatásával készült el a múzeum kisszobájában található szekrény, tároló, amelybe korabeli napilapokat helyeztek el, valamint az 1956-os székkutasi eseményeket összefoglaló tabló.

’30-as 40-es években használt rádiót is kiállítottak, amelyen a településen élő emberek hallgathatták annak idején, az októberi eseményeket.

A kiállítás megnyitását követően minden érdeklődő megtekinthette a tárlaton szereplő tárgyakat, újságcikkeket, tablókat, és elolvashatta az 1956-os események székkutasi történéseit összefoglaló írást.

Az ünnepség folytatásában Szél István, a település polgármestere osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait. „Most a 60. évfordulón egy szabad, független országban emlékezhetünk elődeink tetteire. Köszönettel tartozunk az akkori hősöknek, akik példát mutattak a ma élőknek hazaszeretetből, áldozatvállalásból, helytállásból. A mi szabadságunk az ő bátor kiállásukból gyökerezik” – mondta el Szél István.

A beszédet követően a helyi Gregus Máté Általános Iskola tanulói adták elő „56 csepp vér” című ünnepi műsorukat verssel és énekkel. A műsort színesítette, hogy a fiatalok korabeli öltözékben prezentálták előadásukat.

A műsor végén a tanulók fáklyás felvezetésével, együtt vonult át az ünneplő sokaság a Művelődési Ház mellett található 1956-os emlékműhöz, ahol elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Forrás: promenad.hu