Ahogy az elmúlt években, úgy idén is térítésmentesen biztosítja Székkutas Község Önkormányzata a helyi gyerekek számára a bárányhimlő elleni védőoltást.

A település önkormányzatának képviselő-testülete továbbra is kiemelt figyelmet fordít az egészségmegőrzésre és a betegségek megelőzősére. Székkutason már az elmúlt években is ingyenesen biztosították a családi napközibe és az óvodába felmenő gyermekek számára a bárányhimlő elleni védőoltás mindkét dózisát.

A kicsik az első „szurit” október 26-án kapták, igaz a nyolc fiatalból egyelőre hármat oltottak, a többiek betegség lefolyása miatt később részesülnek megelőzésben. Egy kicsit megilletődve, de azért mindenki igyekezett katonásan viselni a tűvel történő találkozást a háziorvosi rendelőben.

 „A bárányhimlő igen erős tüneteket tud okozni. Durvább esetben visszatér, heggel gyógyuló bőrelváltozást is okozhat. Nagyon ritkán pedig agyhártyagyulladást vagy nagyon komoly szövődményt is képes előidézni. Hál’ istennek ezekkel azért nem túl gyakran találkozunk.” – mondta el dr. Bakos Attila háziorvos.

 „Fontos az is, hogy amennyiben a terhesség alatt kapja el az anyuka a bárányhimlőt – és még nem esett át ezen vagy nem volt beoltva – akkor veszélyeztetett terhes lehet. A terhesség alatt összeszedett bárányhimlő rendellenségét okozhat a babánál is. Ezért is érdemes felvenni a védőoltást, így aztán gyakorlatilag tünetmentesen zajlik az érintetteknél a fertőzés illetve meg sem kapják azt.” – tette hozzá a település háziorvosa.

A gyerekek most az első „próbán” estek át, egy hónap múlva viszont a második dózist is megkapják, így újra jelentkezniük kell a következő „szuriadagért”.

Forrás: promenad.hu