Százezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló székkutasiak – többek között erről is döntött a település képviselőtestülete hétfői ülésükön.

Az elkövetkező 5 évben ez az ösztöndíjprogram már biztosan részét képezi majd Székkutas költségvetésének. Összesen 1 millió forintot osztanak szét tíz, arra érdemes hallgató között. Az elbírálásnál nemcsak a család, illetve diák anyagi helyzetét veszik figyelembe, hanem a tanulmányi eredményt is. A képviselőtestület egységesen kiállt a vélemény mellett, hogy ezért a pénzért semmi mást nem kérnek cserébe, mint öt nap közösségi munkát a településen, ami lehet a falunap megszervezésében való részvétel, könyvtárban vagy öregek napközi otthonában való szolgálat is. Ezt az öt napot ki lehet azonban váltani évenkénti két véradással.

Az utalás két részletben fog történni: az első 50 ezer az első félévben, a második részlet pedig az első félév sikeres lezárása után.

A pályázatokat október 30-ig lehet beadni. A pályázati dokumentumot az önkormányzat honlapjáról is le lehet majd tölteni.

„Szeretnénk mindenkinek segíteni, és ha sok lesz a jelentkező, akkor vagy a rendeletet módosítjuk, vagy az önkormányzat által biztosított összeget fogjuk módosítani. A célunk az, hogy a felsőoktatásban tanulókat szeretnénk ösztökélni. Két olyan terület van, ahol akár többet is tudunk adni: ez az óvónői, illetve a védőnői. Egyik esetben sincs székkutasi, hanem bejárókat kell alkalmazni, de szeretnénk, ha helyiek töltenék be ezeket a pozíciókat. Ezekre kiemelten fogunk figyelni, de természetesen a többieket is támogatni fogjuk. Vannak Székkutasról orvostanhallgatók, közgazdászok, államigazgatásban tanulók is.”

Ezen kívül a hétfői testületinek még számos napirendi pontja volt. Köztük a szociális célú tűzifa pályázati benyújtásáról. Az önkormányzat 308 erdei köbméterre pályázik, 10 százalékos önerővel, ami durván 400 ezer forintot jelent. Ha sikeres lesz a pályázat, akkor ezt szétosztják a rászorulók között.

Minden önkormányzatnak kötelezővé tették az ASP rendszer bevezetését, ami egy vadonatúj számítástechnikai rendszer, és az állami hálózatba köt be minden egyes számítógépet, ezáltal egy állami szoftver figyeli a pénzügyi utalásokat. Minden önkormányzat ezáltal ugyanazt a szoftvert fogja használni a könyveléshez, iktatáshoz. Ennek megszerzéséhez most pályázati lehetőséget biztosít, amelyen a 10 ezer lakos alatti települések vehetnek igénybe. Az új rendszer január 1-től indulhat el a településen.

Forrás: promenad.hu