Székkutas - Nyertes Leader-pályázatnak köszönhetően pálinkafőzde és csokiüzem létesül a közeljövőben Székkutason. A két vállalkozás összefonódik, lesz pálinkás – és a tervek szerint gyógyteás – csokoládé is.

A Leader vállalkozásfejlesztési pályázatára 6 anyag érkezett be, ezekből kettőt különböző, például formai okok miatt elutasítottak – tudtuk meg Szél Istvántól, Székkutas polgármesterétől, aki egyben a Leaderhez kötődő Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület elnöke. Négy pályázat összesen 42 millió forintos támogatásban részesül, a fennmaradó több mint 20 millió forintot a falu megújítására, fejlesztésre csoportosítottak át az elmúlt esztendőben.

Tavaly július 31-éig turisztikai pályázatokat is beadhattak a vállalkozók, hét érkezett és kettőt ítéltek sikeresnek, amivel 40 millió forintot kötöttek le. A vidéki örökség megőrzésére november 30-áig lehetett kandidálni, és a rendelkezésre álló 353 millió forintos forrásra 11 „kérelem" futott be, több mint 472 millió értékben. Ezekről idén tavasszal határoznak.

Két pályázat jelentős székkutasi beruházás megvalósítását segíti. A faluban pálinkafőzde és csokiüzem létesül. – Nem az önkormányzat pályázott, meg sem tehette volna, két kisvállalkozás nyújtotta be, részletes üzleti tervet is tartalmazó kérelmét. Mindkét vállalkozást támogatjuk, a „csokisokkal" szakmai és együttműködési megállapodást kötöttünk, azért is, mert önkormányzati területet igényeltek és kaptak az üzem létrehozásához. A csokigyár Szegeden már működik, székkutasiak csinálják, tulajdonképpen hazaköltöznek. Kézi készítésű desszerteket, bonbonokat gyártanak a manufaktúrában, termékeikkel már kiállításokon és a bécsi karácsonyi vásáron is szerepeltek. Mindkettő 30–30 millió forintos beruházás, a támogatás mértéke a Leadertől fejenként 19 millió 600 ezer forint, és egy–két éven belül megvalósulhatnak – közölte Szél István polgármester.

A pálinkafőzdét a csokiüzletben társtulajdonos Kruzslicz Tamás kft.-je egy már meglévő, nem önkormányzati ingatlanban alakítja ki. És a különböző székkutasi vállalkozások összefonódnak: gyártanak majd pálinkás csokoládét, valamint a Herbáriát bevonva gyógyteás édességgel is szeretnének megjelenni a piacon.

- Forrás: www.delmagyar.hu -