Az időseknek tartottak ünnepséget a Művelődési Házban, Székkutason. A minden évben megrendezett programhoz most hozzákapcsolódott egy pályázat is, amivel az esélyegyenlőséget szeretnék megteremteni a járásokban.

Szabóné Laczkó Judittól, a Hódmezővásáhelyi Polgámesteri Hivatal esélyegyenlőségügyi munkatársától megtudtuk, hogy egy 2014-ben indult pályázat keretében vannak most itt, aminek az a célja, hogy esélyegyenlőséget teremtsen a járásokban. Ez a dolog onnan indult, hogy 2013-ra minden magyarországi településnek rendelkeznie kellett esélyegyenlőségügyi tervvel, ezt a vásárhelyi önkormányzat tovább gondolta és a városhoz csatlakozott Mártély, Mindszent és Székkutas is.

A program egyik kritériuma, hogy mindenhol meg kell jelenni és nyilvánosságra hozni a pályázat elképzeléseit, hivatalosan a tervezetet 2015.szeptember végén fogadták el. Öt célcsoport van, akikkel foglalkoznak: nők, gyerekek, idősek, a fogyatékkal élők, a mélyszegénységben élők és a romák.

Különböző terveket dolgoztak ki azért, hogy egy átfogó képet kapjanak arról, hogy jelenleg milyen helyzetben vannak az idősek, ez a felmérés 2016-ban kezdődik Hódmezővásárhely támogatásával. Arra is gondoltak a program kidolgozói, hogy tv-ben, rádióban ismeretterjesztő műsorokat készítenének az időseknek, amikből tájékozódni tudnak.

Ludányi Rozáliától a Gondozási központ dolgozójától megtudtuk, hogy minden évben megköszöntik az idős embereket itt Székkutason, most a pályázat miatt egy kicsit más formában történik mindez. A fellépések azonban most sem maradnak el, ott voltak a helyi óvoda nagycsoportosai, és az iskola 5. osztályosai. A nyugdíjasok is előadtak egy műsort, a legvégén pedig Labozár Tóni bácsi húzta a nótát.

Forrás: promenad.hu