Minden székkutasi visszakapja a szennyvízberuházás során befizetett önerőt, kivéve a működési hozzájárulást. Ennek ellenére a teljes úthelyreállítás is megvalósul a faluban – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Szél István polgármester.

A Székkutas Község szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztításának fejlesztési megvalósítása nevű, KEOP-1.2.0/09-11-2012-0028 számú projekt megvalósítási ideje nem volt több pár hónapnál: 2015 áprilisában kezdték meg a tényleges fizikai munkát, lezárulta 2015. október. A beruházás immár befejező szakaszába lépett, alig pár műveletet kell végrehajtani, hogy elmondható legyen: 100 százalékos készültségben a projekt. Ami a költséget illeti, hatalmas méretekről beszélhetünk: 1.368.453.468 forintos támogatásból valósul meg a székkutasi beruházás. A jelenlegi készültsége a szennyvízcsatorna-hálózatnak, valamint a házi bekötéseknek 100 százalék, a szennyvíztisztító-telepé 75 százalék, az eszközbeszerzés és vagyonértékelés pedig folyamatban van, ami azt jelenti, hogy beszereznek egy kommunális gépjárművet, illetve biztonságtechnikai berendezéseket. Az úthelyreállítási munkálatok is elkezdődtek.

Mint arról már korábban beszámoltunk: a projekt száz százalékos támogatást nyert el, aminek értelmében a lakosság mintegy 130 millió forintos önerőhozzájárulást kaphat vissza. Nagy kérdés volt azonban, hogy mi lesz ennek a pénznek a sorsa. Mivel az Európai Unió nem támogatja a teljes útfelújítást, így a székkutasi képviselőtestület két lehetőséget látott maga és a falu előtt. Az egyik, hogy az önkormányzat szinte száz százalékban visszafizeti az összegeket a lakosoknak. Ez 200-250 ezer forintot jelent családonként, illetve ahol van már meglévő gerincvezeték, ott 60 ezer forintról van szó. Azonban a falu vezetősége célszerűbbnek találta volna, hogyha egy kicsit ebből az összegből bent hagy mindenki a „közösben” (előreláthatólag ez körülbelül 40 ezer forintot jelentett volna), ami megfelelő útalapot képezett volna, amelyből teljes mértékben fel lehetett volna újítani 2016-ban az utakat.

A képviselőtestület nemrégiben döntött arról, hogy letesz abbéli szándékáról, hogy az útalaphoz a lakosoktól kérjen hozzájárulást, figyelve az előzetesen meglebegtetett lehetőségre való reagálását a közvéleménynek. – Minden székkutasi vissza fog kapni minden egyes befizetett forintot, kivéve a működési hozzájárulást, ami körülbelül 20 ezer forint per ingatlan – jelentette be Szél István polgármester. – Ettől függetlenül a testület nem állt el attól, hogy az egész úthálózat, amely érintett a csatornázásban, teljes mértékben helyre legyen állítva. Viszont így nem 2016 őszében, hanem 2017 tavaszán kezdődhet meg leghamarabb a helyreállítás.

Szél István azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a képviselőtestület az útrekonstrukcióhoz szükséges összeget (mintegy 80-90 millió forintot) megpróbálja a saját adóbevételeiből, illetve félretett pénzéből megfinanszírozni. Ezért előfordulhat az is, hogy a kommunális adót megemelik az elkövetkezendő legalább két évben 5000-ről 10 000 forintra.

Az érdekeltségi hozzájárulást továbbra is mindenkinek fizetnie kell, aki lakáskasszával és lakástakarék pénztárral rendelkezik. Ugyanis ha most nem fizetik, szerződésszegést követnek el, így állami kamattámogatástól és egyéb kamatoktól eshetnek el. Akik egy összegben, készpénzben fizették be az érdekeltségi hozzájárulást, akár már idén visszakaphatják a pénz jelentős részét, de ezt elérni „eléggé kemény munka lesz”. Az önkormányzat nem köti meg, hogy mire költik el a lakosok a visszakapott pénzt, viszont fontos, hogy mindenki rákössön a hálózatra. Mutatja a székkutasiak hajlandóságát, hogy már most 685 ingatlanból 400 várja, hogy ráköthessen azonnal a próbaüzem ideje alatt a gerinchálózatra.

A következő időszakban rengeteg lakossági fórumra számíthatnak a székkutasiak. Leghamarabb szerdán 17 órakor tanácskozhatnak nyilvánosan. Illetve utcafórumok sora is jön a következő hetekben.

Széchenyi 2020, Befektetés a jövőbe. Készült az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, Székkutas község önkormányzat megbízásából.

Forrás: promenad.hu